خودم غذا می خورم, خودم کفش می پوشم و…. اینها کلمات یک کودک هستند که تمایل شدیدی دارد همه کارها را خودش انجام دهد. این رفتار کودکان معمولاً والدین را کلافه می کند زیرا می دانند کودک از پس آن کارها بر نمی آید یا کارش را با معطلی و ریخت و پاش زیاد انجام می دهد. اما باید دانست که استقلال طلبی یک گرایش فطری در کودکان است که نادیده گرفتن و سرکوب آن آثار مخربی بر شخصیت و روان کودک خواهد داشت. پس خوب است در مواجهه با این درخواستها به شیوه زیر عمل نماییم:
1- تا جایی که امکان دارد اجازه بدهیم کارهایی را خودش انجام دهد یا در کارهای خانه مشارکت داشته باشد. چاره ای نیست باید کمی صبر و حوصله به خرج بدهیم و خرابکاریهای او را تحمل کنیم. یادمان باشد وقتی کاری را انجام داد جلوی چشم کودک کارش را اصلاح نکنیم این کار احساس بدی در او ایجاد می کند.
2- انجام کارها را برای او آسان کنید. مثلاً هنگام غذا خوردن بجای بشقاب از کاسه استفاده کنیدچون کودک با استفاده از لبه های کاسه بهتر می تواند قاشق خود را پر کند.
3- با دادن اطلاعات کافی در تصمیم گیری ها کمکش کنیم. مثلاً به جای اینکه یک لباس گرم برای او بیاوریم تا بپوشد بگوییم جایی که می رویم هوا خیلی سرد است در نتیجه همان لباس گرم را انتخاب خواهد کرد.
4- می توانیم با طرح چند گزینه به او اختیار انتخاب دهیم. مثلاً بپرسیم این لباس را می پوشی یا آن یکی را؟
5- اگر می دانید کودک به هیچ وجه از پس آن کار بر نمی آید پیش از اینکه عصبانی و سرخورده شود به مقدار ضرورت کمکش کنید. مثلاً اگر نمی تواند کفشهایش را بپوشد فقط بند کفش را باز کنید و بقیه کار را به خودش بسپارید یا اگر کاری را اشتباه انجام می دهد بهتر است تنها روش کار را به او بیاموزید.
6- طوری برنامه ریزی کنید که کودک فرصت کافی برای انجام کارها را در اختیار داشته باشد. مثلاً برای بیرون رفتن از خانه زودتر از معمول اقدام نمایید تا مجبور به دخالت در کارهای کودک نشوید.
سید مهدی خدایی
بیست و سومین نشست خانوادگی با حضور حجتالاسلام دکتر هادی با محوریت مهارت گفتگو به گزارش روابط عمومی موسسه آموزش عالی حوزوی معصومیه بیست و سومین نشست خانوادگی با حضور حجت الاسلام والمسلمین دکتر هادی استاد و مشاوره حوزه با محوریت مهارت گفتگو در سالن اجتماعات موسسه آموزش عالی حوزوی معصومیه برگزار شد.
در ابتدای این نشست حجت الاسلام والمسلمین دکتر هادی ضمن مروری بر مباحث نشست گذشته ارتباط کلامی و غیر کلامی را، انتقال پیامها بین افراد تعریف و به دو دستهی ارتیاط موثر و غیر موثرتقسیم نمود.
وی با تاکید بر نوع ارسال پیام و شیوهی دریافت آن اظهار داشت: بهترین نوع ارتباط آن است که ارسال و دریافت پیام عینا انجام شود. یعنی فرد همانطور که پیام را ارسال می کند طرف مقابل همان پیام را عینا دریافت نماید. گاهی پیامها از طرف مخاطب اصلا دریافت نمی شود؛ در این حالت قطع ارتباط صورت می پذیرد و زمانی سوء تفاهم اتفاق می افتد که پیام ها کمتر، بیشتر، ویا گاهی تحریف شده از جانب مخاطب دریافت می شوند و یا خود شخص ارسال کنندهی پیام، مفهوم را خوب به مخاطب منتقل نمی نماید.
استاد و مشاوره حوزه در ادامهی سخنان خود ارتباط از طریق نگاه، حالت چهره، تن صدا، وضعیت بدن، فاصله، زاویه، سکوت و … را از عوامل موثر در ارتباط غیر کلامی دانست و گفت: فاصله و زاویه ی مناسب در برقراری ارتباط نشانگر میزان صمیمیت بین افراد می باشد.
حجت اسلام والمسلمین دکتر هادی توجه به تفاوتهای زن و مرد، شفاف بودن کلام و عدم ابهام در ارسال پیامها، درک طرف مقابل در شرایط سخت، انجام وظایف، صادقانه رفتار نمودن و یک شنوندهی خوب بودن را از جمله مواردی عنوان نمود که باید در برقراری یک ارتباط موثر به آنها توجه داشت.
شایان ذکر است این نشست با پاسخگویی به سوالات حضار، اهداء جوایز به برگزیدگان مسابقهی سواد مصرف کالای فرهنگی و صرف شام به پایان رسید.
کلمات، تاثیر شگرفی روی ضمیر ناخودآگاه انسان دارند. ناخودآگاه بدون آنکه منظورمان را بداند هر چه بگوییم خوب یا بد را برایمان خلق می کند. لذا لازم است برای دستیابی به موفقیت از کلمات مثبت و دارای انرژی مثبت استفاده کنیم.
با این که مفهوم کلی عبارت “من بیمار نیستم” مثبت است اما کلمه “بیمار” واژه منفی است. ضمیر ناخودآگاه به منظور و مفهوم کاری ندارد، بلکه روی کلمات متمرکز می شود. به عنوان مثال در جمله “فراموش نکنی در هنگام برگشتن نان بخری” احتمال فراموشی بیشتر از زمانی است که می گوییم “یادت باشد که هنگام برگشتن نان بخری"، زیرا در حالت اول ناخودآگاه بر روی فراموشی تمرکز می کند و در حالت دوم بر روی به یاد ماندن.
و یا مثلاَ برای آرام شدن یک نفر جمله “آرام باش” بیشتر از جمله “داد نزن” تاثیر دارد و همچنین به کار بردن جملاتی از قبیل “خسته نباشی"، “دستت درد نکند” و… در ناخودآگاه تاثیر منفی می گذارد و باعث افزایش خستگی، درد و… می شود.
وقتی درباره چیزی واژه بد را به کار می بریم باید بدانیم در جهان چیز منفی و بدی وجود ندارد. وقتی چیزی بد تلقی می شود، در واقع به ما خبر نبودن خوبی می دهد. پس چه بهتر است که به جای بد بگوییم ناخوب. هر گاه ذهنتان را از امواج منفی (افکار، کلام، عادات و…) تخلیه کنید آنگاه شاهد هجوم شادی و آرامش خواهید بود.
به جای خسته نباشید؛ بگوییم : خدا قوت
به جای خدا بد نده؛ خدا سلامتی بده
به جای بد نیستم؛ خوب هستم
به جای فراموش نکنی؛ یادت باشه
به جای پدرم درآمد؛ خیلی راحت نبود
به جای قابل نداره؛ هدیه برای شما
به جای دروغ نگو؛ راست می گی؟ راستی؟
به جای دستت درد نکنه؛ ممنون از محبتت، سلامت باشی
به جای ببخشید که مزاحمتان شدم؛ از اینکه وقت خود را در اختیار من گذاشتید متشکرم
به جای گرفتارم در فرصت مناسب کنار شما خواهم بود
به جای شکست خورده؛ تجربه کردم
به جای مشکل دارم؛ مسئله دارم
به جای فقیر هستم؛ ثروت کمی دارم
به جای بدرد من نمی خورد؛ مناسب من نیست
به جای جانم به لبم رسید؛ چندان هم راحت نبود
به جای مسئله ربطی به تو ندارد؛ مسئله را خودم حل میکنم
به جای من مریض و غمگین نیستم؛ من سالم و با نشاط هستم
به جای زشت است؛ قشنگ نیست
به جای چرا اذیت میکنی؛ با این کار چه لذتی میبری
به جای غم آخرت باشد؛ شما را در شادی ها ببینم
به جای متنفرم؛ دوست ندارم
به جای دشوار است؛ آسان نیست
به جای جملاتی از جمله چقدر چاق شدی؟، چقدر لاغر شدی؟، چقدر خسته به نظر میآیی؟، چرا موهات را این قدر کوتاه کردی؟، چرا ریشت را بلند کردی؟، چرا توهمی؟، چرا رنگت پریده؟، چرا تلفن نکردی؟، چرا حال مرا نپرسیدی؟
سلام به روی ماهت، چقدر خوشحال شدم تو را دیدم، همیشه در قلب من هستی.
تمام زندگی ما وابسته به همین زبانی است که صبح تا شب در دهان ما می چرخد. اگر از جملات مثبت و کلمات مثبت استفاده کردید به طبع کائنات هم آن چیزی را که شما می خواهید آماده می کند و این نشان دهنده ی این است که شما از قدرت کلماتی که به کار می برید اطلاع دارید. اگر این قدرت را درک کنید زندگی شما روز به روز شادتر خواهد بود و در زندگی تان به شخصی موفق و ثروتمند تبدیل خواهید شد.
همه ما درباره هديه دادن و آثار آن مطالب زيادي ميدانيم و يا به عبارت ديگر تجربههاي زيادي داريم. وقتي براي جشن تولد كودكتان، اسباب بازي مورد علاقه او را ميخريد، دنيايي از شادي در چهره او موج ميزند و شما با ديدن اين صحنه سرشار از انرژي و نشاط ميشويد.
از فايدههاي ديگر هديه دادن، جلب محبت ديگران است. بهترين خاطرات شما در اين باره شايد مربوط به دوره نامزديتان باشد؛ دورهاي كه براي بيان احساسات خود به يکديگر محافظهكاري نميكرديد. گاهي يك هديه به قدري مشكلگشاست كه اگر همه ريشسفيدهاي فاميل را براي حل يك مسئله خانوادگي جمع ميكرديد، ممكن بود چنين نتيجه پرباري را نميگرفتيد.
با وجود تمام محاسني كه براي هديه دادن و هديه گرفتن وجود دارد، گاهي اين كار به دليل مشكلات اقتصادي سخت ميشود. مثلا در روزهاي پاياني يك ماه و يا قرار گرفتن در موقعيتي خاص که امکان هزينهکردن نداريم چهکاري ميتوانيم انجام دهيم؟ آيا جايگزيني براي اين جادوي محبت وجود دارد؟ آيا هديههايي هم هستند كه بتوان بدون صرف پول فراهم كرد؟ با كمي تأمل به هديههايي ميرسيم كه نام آن را هديههاي بيهزينه ميگذاريم.
1. طلا بدهيد
«وقت طلاست» اين بار اين طلاي با عيار بالا را به همسرتان هديه كنيد. براي او وقت بگذاريد و با او به نزديكترين فضاي سبز اطراف منزلتان برويد. همان غذايي را كه قرار بود در منزل بخوريد، اين بار چند قدم دورتر از خانه نوش جان كنيد. با بچهها بازي كنيد و خود اسباب بازي آنها شويد. اين لحظههاي شاد هيچ گاه از خاطرات همسر و فرزندانتان پاك نخواهد شد. به پياده روي برويد و در حال قدمزدن باحوصله و آرامش به حرفهاي يکديگر گوش كنيد.
2. يک جرعه تبسم
خوشرويي، سببساز جلب محبت ميشود. شما ميتوانيد با تغيير مثبتي كه در رفتار و گفتارتان پديد ميآوريد، بهترين هديه را به خانواده خود تقديم كنيد. يك تبسم زيبا و يك نگاه محبت آميز، از صدها هديهاي كه محبتي آن را همراهي نكند، بهتر و دلنشينتر است.
3. ذوقتان را فعال کنيد
خيليوقتها شيريني برخي کارهايي که با هنر ذوق لطيف شما پديد ميآيد از بسياري هداياي مادي، ماندگاري بيشتري دارد. فقط کافي است اندکي لطافت به خرج دهيد و کمي تأمل. بعضيها معتقدند همه انسانها هنرمند آفريده شدهاند. به اين نمونهها توجه کنيد. شما هم ميتوانيد مبتکر مثالهاي ديگري باشيد.
* کتابي را که همسرتان در حال خواندن آن است، برداريد و با يک مداد، زير برخي از حروف را که هنوز نخوانده، خط بکشيد يا با ماژيک فسفري آنها را مشخص کنيد بهطوري که وقتي کلمهها کنار هم قرار ميگيرند يک جمله عاشقانه بهدست آيد.
* يک يادداشت بنويسيد و آنرا در جايي قرار دهيد که همسرتان آن را ببيند؛ «من امروز به تو فکر کردم و اين کار لبخندي را روي لبانم نشاند.» اين جمله چهطور بود؟ اصلا ميتوانيد براي او يک نامه بلند بنويسيد.
* يک شعر عاشقانه حفظ کنيد و در زمان مناسب و همراه مقدمهچيني آن را براي او بخوانيد.
* تعدادي کارت تشويق درست کنيد و براي هر عمل قابل ستايش يا هرکار محبتآميز همسرتان يکي از آنها را به او بدهيد و وعده کنيد با جمعکردن چند کارت، هديهاي ويژه پيش شما خواهد داشت. خجالت نکشيد. اين شيوه تشويقهاي کودکانه لطافت خاص خودش را دارد.
* اسم مستعار عاشقانهاي براي همسرتان انتخاب کنيد يا چيزي که فقط مخصوص شما دونفر باشد.
* در سفرهاي کاري يا تبليغي، لحظههايي را که به ياد همسرتان بوديد، ثبت کنيد و بعد به عنوان سوغات براي او بياوريد؛ «7صبح: يکعالمه دلم برايت تنگ شده، الان همه در قطار هستند و…»
4. سفير محبت
«زبان» ميتواند سفير محبت گردد. از او بخواهيد كه سفير شما در دل همسرتان باشد. آنگاه خواهيد ديد كه استوارنامهاش با رضايت كامل از سوي همسرتان امضا خواهد شد. از اين سفير محبت، كار بكشيد و از او فعاليت جدي بخواهيد. عشقتان را پنهان نكنيد و از گفتن «دوستت دارم» دريغ نورزيد. تشكر از تلاشهاي همسرتان، بهترين رفع خستگي و منبع انرژي فراوان براي كارهاي بعدي اوست.
5. اينبار نان سنگک
گاهي با ايجاد تنوع سادهاي ميتوانيد زندگيتان را با نشاط و شاد كنيد. اگر مدتي است براي منزل نان لواش ميخريد، اين بار حوصله كنيد و كمي بيشتر در صف بمانيد و با نان سنگک يا نان ديگري كه مورد علاقه همسرتان است وارد منزل شويد. از نظر مالي تفاوت چنداني نميكند. تنها تفاوت آن اهميتي است كه به همسرتان دادهايد. حتي خريد يك وسيله كوچك درون آشپزخانه كه گاهي از چندصدتومان هم بيشتر نميشود، ميتواند اين تنوع و شادابي را به او هديه كند. با تغيير دكوراسيون منزل هم ميتوانيد اين تنوع را بيافرينيد.
6. استراحت هديه کنيد
بهترين هديه به همسرتان، درك بيشتر و توجه به نيازهاي روحي و رواني اوست. ميتوانيد گاهي با پذيرش بخشي از مسئوليتهاي هميشگياش، استراحت را به او هديه كنيد. چه مانعي دارد اين بار شما غذا را بپزيد و يا نگهداري از بچه را قبول كنيد. به كارهايي كه ميتواند سبب آرامش او گردد بيانديشيد و با اين ظرافتي كه به كار ميبريد، دوست و همراه خوبي براي او باشيد.
7. ارزان ولي بزرگ
يك شاخه گل زيبا پول زيادي نميخواهد اما پيامهاي بسياري براي آنكه دوستش داريد، به ارمغان ميآورد. حتي يك بسته آدامس هم همينطور. كافي است به يادش باشيد تا يادتان باشد چه چيزي به او هديه كنيد!
8. هديههاي صوتي
هديه دادن شادي ميآفريند اما شاديآفريني منحصر در هديه دادن نيست. گاهي يك تماس تلفني از محل كار به منزل هم اين معجزه را ميآفريند. حتي ميتوانيد اين بار كه در منزل هستيد، براي تماس تلفني با بستگان همسرتان پيشقدم شويد و اولين سلام را شما به مادر خانم يا ديگر بستگان عرض كنيد!
با كمي دقت در روحيات همسرتان، حتما راههايي ديگري براي ابراز محبت به او پيدا خواهيد كرد و خود را از يك زندگي گرم و لذت بخش برخوردار خواهيد ساخت.
تجربههاي زندگيتان را در اختيار ديگران هم قرار بدهيد و آرامش و شادي را به آنان هم هديه كنيد.
………………..
ابراهیم اخوی-ماهنامه خانه خوبان
پایان نامه با موضوع"غضب و راههاي درمان آن”
استاد راهنما: سرکار خانم بتول رجبي
استاد داور: حجت الاسلام والمسلمين مهدي زنديه
محقق: اکرم آقا محمدي
چکيده:
در این پژوهش که تحت عنوان « غضب و راههاي درمان آن » مورد بررسي و مطالعه قرار گرفته است و داراي چهار فصل و چندين گفتار مي باشد، در فصل اول، تعاريف مختلفي از مفهوم غضب ارائه مي شود تا خواننده با مفهوم جامع و کاملي از غضب آشنا شود.
بنابراين غضب را در لغت و اصطلاح، از ديدگاه قرآن و روايات و از نظر بزرگان علم اخلاق و فلاسفه بررسي مينماييم و معلوم مي شود که غضب يکي از حالات نفساني است که بر انسان خشمگين عارض مي شود و او را تا مرز جنون و ديوانگي پيش مي برد.
لازم به ذکر است که منظور ما در اين پژوهش، بررسي حالات افراط در غضب است، اما از حالت تفريط و اعتدال در اين نيرو نيز سخن به ميان آمده تا اطلاعات کافي در اختيار خواننده قرار بگيرد و قبح افراط در نيروي غضب بهتر ملموس گردد.
در فصل دوم، ما به علل و عواملي مي پردازيم که ريشه اصلي افراط در غضب محسوب مي شوند و به مهم ترين اين علل که عبارت است از: عجب، کبر، حسد، لجاجت و…. به طور اجمال اشاره مي نماييم و بيان مي گردد که حتي وجود يکي از اين علل کافي است که دنيا و آخرت انسان را نابود سازد و او را در زمره گناهکاران قراردهد.
در فصل سوم، که با عنوان رذايل و فضايل متعلق به قوه غضب مطرح مي گردد، مهم ترين اثرات منفي ناشي از افراط در غضب بررسي مي شود، ضمن اينکه آثار منفي تفريط در اين قوه و نيز ثمرات مثبت اعتدال آن نيز بررسي و بيان مي نماييم که مرتبه افراط و تفريط در اين نيرو بسيار خطرناک و در عين حال استفاده متعادل از اين نيرو شجاعت محسوب مي شود.
از آنجا که در هر پژوهشي ارائه راهکارهاي مناسب براي خواننده، مهم ترين بخش آن پژوهش را تشکيل مي دهد، لذا راهکارهاي عملي و علمي در زمينه پيشگيري و درمان غضب در فصل چهارم مطرح مي گردد و سخنان ارزشمند بزرگان علم اخلاق را در اين زمينه متذکر مي شويم.
به طور کلي با بررسي و مطالعه چهار فصل مذکور به اين نتيجه خواهيم رسيد که قوه غضب، يکي از چهار قوه اي مي باشد که خداوند متعال در وجود انسانها قرار داده، مانند: قوه شهوت، عاقله و… و استفاده صحيح و مشروع در اين قوه است که نقش اساسي در رسيدن انسان به کمال مطلوب دارد و چنانچه استفاده از نيروي فوق در مسير افراط يا تفريط باشد، آثار بسيار مخربي بر زندگي دنيا و آخرت انسان دارد که اين آثار در فصل سوم به طور مفصل بيان مي گردد.
در پژوهش مذکور، ما درصدد اثبات اين موضوع مهم هستيم که انسان هيچگاه نمي تواند غضب را از وجود خويش ريشه کن کند، بلکه بايد اين نيرو را در وجود خويش طوري کنترل کند که بتواند در حد عقل و شرع از آن بهره برداري نمايد، در اين صورت سبب رضايت و خشنودي خداوند متعال شده و غضب پروردگار را از خويش دور مي نمايد.
حرف مرد يکي است
يک ضربالمثل رايج اما نادرست
ابوالفضل عليدوست ابرقويي
اين ضربالمثلها را در گفتههايمان فراوان بهکار ميبريم:
«حرف مرد يکي است»، «مرد کسي است که اگر سرش برود، حرفش نرود»، «مرد است و قولش» و… در واقع اين ضربالمثلها را بهعنوان واکنشي منطقي و مردمپسند در برابر بدقولي و عدم ثبات شخصيت ديگران و زشتي برگشت از حرفي که زدهايم يا تصميمي که گرفتهايم، استفاده ميکنيم. گاهي وقتها نيز از اين ضربالمثلها براي تقويت روحي خودمان در اجراي تصميمهايمان بهره ميبريم زيرا باورمان شده که يک فرد موفق در انجام تصميمهايي که گرفته، ثابت ميماند و حرفش دو تا نميشود؛ «مرغ يک پا دارد» حرف مرد هم نبايد ردخور داشته باشد!
آوردهاند که از شخصي پرسيدند:چند سال از عمرت ميگذرد؟ گفت: سيسال. دهسال ديگر هم همين مطلب را از او پرسيدند: باز جواب داد:سيسال.
با تعجب به او گفتند: ده سال پيش سيسال داشتي، الان هم سيسال داري؟!
دکتر افروز
زن و شوهر بايد براي حسن تأمين نيازهاي همديگر تلاش کنند. وقتي که نيازهاي فطري، به نحو مطلوب تأمين شد، نشاط صددرصد ايجاد ميشود. نشاط واقعي در سايه حسن تأمين نياز فطري بشر به شيوه مطلوب و مشروع است. به عنوان مثال، خدا انسانها را محبتپذير و اخمگريز آفريده است. انسانها تشويقطلب و تنبيهگريز، تکريمطلب و تحقيرستيزند و خودشيفتگي دارند، همه انسانها دوست دارند تا ابد زندگي کنند. کسي که دوست دارد بميرد، افسرده است. نشانههاي افسردگي آرزوي مرگ است. همسر من دوست دارد محبوب و مورد تکريم من باشد، نيازهاي فطري و رواني دارد، به جاذبه کلامي نياز دارد. يکي از راههاي تکريماش اين است که خوب صدايش کنم. همسر دوست دارد که در کنار ديگران هم تکريم شود.
اصول مهيا کردن محيطي مناسب براي درس خواندن فرزندان در خانه
شما فرزند خود را خوب ميشناسيد و با عادات او آشناييد. لازم نيست به فرزندتان خيلي سخت بگيريد. برخي از دانشآموزان علاقه دارند در کنجي بنشينند و درس بخوانند، عدهاي ديگر زير ميز يا برخي اشياء راحتترند، اما اگر سال اولي است که فرزندتان مطالعه را آغاز کرده توصيه ميکنيم براي درس خواندن او مکاني ثابت را مهيا کنيد و از او بخواهيد پشت ميز مطالعه درس بخواند. ميز مطالعه را در اتاقي ساکت و ساده قرار دهيد. دکور اتاق مطالعه را مرتب تغيير ندهيد و ترجيحا از وسايل تزييني مانند قاب عکس يا مجسمه يا عروسکها که يادآور خاطرهاي براي فرزندتان هستند، استفاده نکنيد تا حواس او در هنگام مطالعه مرتب پرت نشود. زاويه تابش نور را هم در نظر بگيريد. ميز را در جايي از اتاق قرار ندهيد که سايه فرزندتان روي کتاب بيفتد و آن را تاريک کند.
صفحات: 1· 2
مکالمه دوطرفه ميان کودکان و ديگران نقش بسيار مهمي در يادگيري زبان در آنها دارد. معمولاً زبانشناسان و متخصصان کودک، والدين را تشويق ميکنند تا کودکانشان را از طريق خواندن متن و توصيف وقايع ساده روزانه يا گفتن شعر و قصههاي کوچک به يادگيري زبان مشغول سازند. خواندن اطلاعات توسط ابزارهايي نظير لوح فشرده و نوار تأکيد چنداني بر نقش کودک در تبادل زباني نداشته و در حقيقت تا آنجا که ممکن است فرصت کودک را براي صحبت کردن کمتر ميکند.
جهت شناسايي فاکتورهايي که در پيشرفت زبان و گفتار کودکان مؤثرند، پژوهشگران 257 خانواده را که بچههايي کمتر از چهار سال داشتند، مورد بررسي قرار دادند. در اين تحقيق، کودکان در معرض گفتوگو با والدين، تلويزيون، و گفتوگوي يک طرفه والدين با کودک قرار گرفتند. يک سيستم ديجيتال ضبط صدا يا پردازشگري به نام LENA تأثير اين عوامل را بر گفتار کودکان اندازهگيري کرد و محققان توسط اين فناوري برخي از عواملي را كه در محيط زباني کودک تأثير بيشتري داشت، كشف كردند و به اين وسيله به ديدگاههاي جديد و ارزشمندي دست يافتند.
دكتر سيدحسن علمالهدايي(عضو هيئت علمي دانشگاه فردوسي مشهد)
آيا دين و معنويت ميتواند موجب بهبود سلامت خانوادهها شود؟
آيا آموزههاي مذهبي و الگوهاي فكري پيامبران الهي ميتواند تحملپذيري صبورانه و آگاهانه ما را در برابر حوادث تلخ و شيرين زندگي تقويت كند؟
اينكه ميگويند پايبندي به اعتقادات، تضمينكننده آرامش و نشاط بيشتر در زندگي است صحت دارد؟
پس چرا بسياري از ما كه مدعي دينداري هستيم اين اثربخشي را در مشكلات عاطفي و رواني خود نميبينيم؟
درباره اين پرسشهاي ذهني شما بايد گفت كه اهميت دين و رشد معنوي در انسان در چند دهه اخير بسيار مورد توجه روانكاوان و روانشناسان قرار گرفته است حتي متخصصان هم به طور جدي دريافتهاند كه شيوههاي موجود علمي و درماني براي بهبود مشكلات رواني و حتي جسماني كافي نيست. مثلاً ديدهاند گرايشهاي سالم ديني، فشار خون انسان را تعديل ميكند اما اينكه دين و رشد معنويت چگونه ميتواند سلامت جمسي و رواني ما را تقويت كند تا حد زيادي به سبك زندگي اخلاقي و حتي تغذيه ديندار راستين بستگي دارد. براي نمونه، يك مسلمان واقعي در دين ما مشروب نميخورد، مخدر استفاده نميكند، رفتارهاي غيرمشروع ندارد، به آزار ديگران و رفتار غيرانساني نميپردازد و… در حقيقت، او با هر يك از اين پرهيزها از برخي دغدغههاي رواني و استرسزا و برخي عواقب و مشكلات جسماني فاصله ميگيرد و به سلامتي نزديك ميشود. تجربه شخصي من در برخورد با خانوادههايي كه متأسفانه به دليل ضعف آموزش فرهنگي و ديني و غفلت از خدا دچار گرفتاري ميشوند نشان داده آنها در جنجال خانوادگي و خشونتهاي خانگي به خاطر چنين كمبودي دچار آسيب شدهاند.
بسياري از صاحبنظران غربي معتقدند عقايد ديني در اميدوار كردن انسان و ايجاد انگيزه و شفا يافتن براي بيماريهاي جسمي و رواني آنها مؤثر است حتي مطالعه جديدي نشان ميدهد برخي مبتلايان به بيماري ايدز كه بيشتر عمر كرده بودند، براي كنار آمدن با بيماري خود به دين متوسل شده بودند و در مراسم ديني خود شركت ميجستند. روابط و پيوندهاي اجتماعي حاصل از فعاليت ديني موجب كنترل و كاهش افسردگي و اضطراب ميشود و از تنهايي انسان ميكاهد. در قرآن كريم، آشكارا اشاره به شفابخشي جسم و جان شده و آيات الهي زيادي معناي هدايت و رحمت براي مردم را به همراه دارند حتي تمثيل «طبيب» براي همه پيامبران الهي نيز كنايه از وظيفه آنان در تحقق سلامتي و شفاي بشر دارد.