اسباب نشاط
دکتر افروز
زن و شوهر بايد براي حسن تأمين نيازهاي همديگر تلاش کنند. وقتي که نيازهاي فطري، به نحو مطلوب تأمين شد، نشاط صددرصد ايجاد ميشود. نشاط واقعي در سايه حسن تأمين نياز فطري بشر به شيوه مطلوب و مشروع است. به عنوان مثال، خدا انسانها را محبتپذير و اخمگريز آفريده است. انسانها تشويقطلب و تنبيهگريز، تکريمطلب و تحقيرستيزند و خودشيفتگي دارند، همه انسانها دوست دارند تا ابد زندگي کنند. کسي که دوست دارد بميرد، افسرده است. نشانههاي افسردگي آرزوي مرگ است. همسر من دوست دارد محبوب و مورد تکريم من باشد، نيازهاي فطري و رواني دارد، به جاذبه کلامي نياز دارد. يکي از راههاي تکريماش اين است که خوب صدايش کنم. همسر دوست دارد که در کنار ديگران هم تکريم شود.
اگر با نگاه و کلام تکريمآميز که بيانگر اوج محبت و عشق است و نشاط ميآورد به او نگريستيم و با او سخن گفتيم، جاذبه ايجاد ميکند، اما اگر انسان خداي ناکرده لطافتهاي کلامش براي ديگران باشد، ولي براي همسرش نباشد، جاذبه ايجاد نميشود. اين نياز بشر است.
همه دوست دارند مورد احترام قرار گيرند. کدام يک از خانمها و آقايان دوست ندارند همسرشان مؤدب، مهربان و صميمي صدايش کند؟ همه دوست دارند. چه کسي دوست ندارد وقتي از خانه بيرون ميرود، همسرش جلو پايش بايستد و وقتي برميگردد، به استقبالش بيايد؟ اينها نيازهاي بشر است. نيازهاي شناختي، بصري، کلامي، رفتاري و جنسي همسران متقابل است. اگر اين نيازها به شيوه مطلوب و مشروع در خانواده تأمين شود نشاط به مراتب بيشتر ميشود. خيلي از مواقع، عادتهاي ما نميگذارد به ارزشها بپردازيم. ارزشها را قرباني عادتها ميکنيم. حضرت علي(ع) فاطمهزهرا(س) را با واژههاي حبيبتي، زهرا، امالحسن و واژههاي خوب صدا ميکردند.