روحالله حبيبيان
اين قافله عمر عجب ميگذرد! انصافاً اين داستان طي شدن عمر مثل برق و باد، حقيقتي است که هرچه از ديگران بشنوي تا خودت تجربه نکني باور نخواهي کرد؛ چشم باز ميکني و ميبيني آن کودک ديروز که با بچههاي همسايه هفتسنگ و گرگم به هوا و خالهبازي ميکرد، خيلي زود، دنياي شاد و بيغم کودکي را پشت سر گذاشته و حالا وارد دنياي پر شور و حال و عجيب نوجواني با يک دنيا دغدغه و اميد شده است.
اين مقدمه را آورديم تا معلوم شود بحث ما درباره يکي از مهمترين دغدغههاي برخي والدين است؛ والديني که دختران سيبِ گلاب و پسران قند عسلشان مثل برق و باد بزرگ شدهاند و به زودي به سن تکليف ميرسند و براي خودشان آقا و خانمي ميشوند.
تبليغات و آمادگي رواني
يکي از مهمترين مسايل مقدماتي درباره تکليف و بلوغ فرزندان، مقدمهچيني رواني و آمادهسازي روحي بچهها در برابر آن است. در واقع، توجه دادن نوجوانان به اينکه آنها وارد فضا و حريم جديدي خواهند شد و توضيح دادن ارزش و جايگاه بلند بلوغ از مهمترين عوامل کاهش آثار خاص و فشارهاي احتمالي تکاليف خواهد بود.
در حقيقت، خانوادهها قبل از هر چيز بايد به کودکان و نوجوانان بفهمانند که مسأله بلوغ و مکلف شدن به معناي يک انسان کامل در برابر خدا محسوب شدن است. ميبايست خانوادهها بر اين مسأله با ظرافتهاي خاص روانشناسي و تربيتي تأکيد کنند. افزون بر آن، با تغيير در رفتارها و برخوردها و احترامهايي که در برابر فرزندانشان از خود بروز ميدهند شيريني و زيبايي بلوغ را عملاً در کام فرزندان بچشانند تا اين تصور ايجاد نشود که با بلوغ، تنها فشارها و سختيهاي زيادي بر آنها تحميل ميشود بدون اينکه موقعيت و ارزش و جايگاه آنها در خانواده و جامعه تغييري داشته باشد.
از چه کسي تقليد کنند؟
چنانکه ميدانيد مرجع تقليد، بايد فقيهي باشد که همه شرايط مرجعيت را دارا باشد يا به اصطلاح «جامعالشرايط» باشد. از آنجا که تشخيص اين شروط در افراد بايد توسط کارشناسان و افراد خبره انجام شود تعيين مراجع تقليد معمولاً توسط مراکزي مانند جامعه مدرسين حوزه علميه قم و مانند آن انجام ميشود ولي اگر دو نفر کارشناس خبره و عادل نيز بر صلاحيت و جامعالشرايط بودن مرجعي شهادت دهند، کافي است.
البته بيشتر مراجع، تقليد از مرجع اعلم يعني کسي که نسبت به ديگران از برتري علمي برخوردار است را لازم ميدانند ولي تشخيص اعلميت، آن هم در زمان حاضر بسيار دشوار است و معمولاً کارشناسان، مراجع حاضر را مساوي دانسته و حکم به اعلميت کسي نميدهند؛ در هر حال اگر براي فردي اعلميت مرجعي ثابت شد لازم است از او تقليد کند والا در بين مراجع تأييد شده و مساوي ميتوان از يکي تقليد کرد.
مشکل اينجاست که گاهي ديده ميشود درک مسأله انتخاب مرجع و احکام آن براي نوجوانان بسيار دشوار است، در اين صورت والدين ميتوانند راهنماييهاي لازم را به فرزندان داده يا از طرف آنها وکيل انتخاب مرجع تقليد گردند يعني تحقيق و بررسي مرجع جامعالشرايط در زمان حاضر را از طرف فرزندانشان بر عهده بگيرند.
اما نکته مهم آن است که در انتخاب مرجع، مسايلي مانند همشهري يا همزبان بودن مرجع يا آسانتر بودن احکام و فتاواي او در برابر ساير مراجع، معيار و ملاک قرار داده نشود و درباره اعلميت افراد تحقيق شود.
روحالله حبيبيان
آش نذري، سفره ابوالفضل، شلهزرد 28 صفر، آش پشتپا، سمنو پزون و… اين اسمها و رسمها را بارها و بارها شنيدهايد و حتماً خاطرات خوش آن در ذائقة مبارکتان بهجا مانده است. معمولاً در بيشتر خانوادههاي ايراني سنتهايي ساليانه با همين عنوانها يا اسامي مشابه بهجا آورده ميشود، که البته بسيار خوب و پسنديده است، اما اين رسمها که معمولاً در ميان بانوان از حرمت و قداست ويژهاي برخوردار است، احکام و ريزهکاريهاي شرعي خاصي هم دارد.
با نگاهي دقيقتر، اينگونه رفتارها از نظر ديني در سه باب نذر، عهد و قسم قرار ميگيرند که هر سه اينها نوعي معاملة فرد با خداست؛ يعني نوعي قرارداد يکطرفه که فرد خود را در برابر خداوند ملزم به انجام يا ترک کاري ميکند، حال يا مشروط به اتفاق خاصي، مثل مادري که نذر ميکند اگر دختر عزيزدردانهاش در کنکور قبول شود شلهزرد بپزد و به در و همسايه و فاميل بدهد و يا بدون شرط، مثل اينکه انسان نذر کند هر سال دهه محرم به عزاداران آقا اباعبدالله علیه السلام آب يا شربت بدهد. براي تحقق اين قرارداد سه راه وجود دارد: يا بر آن کار نذر بشود، يا انسان با خدايش عهد ببندد و يا بر آن کار قسم بخورد.
صفحات: 1· 2
نظر کردن خانمها به فيلمهاي ورزشي
نظر کردن خانمها به فيلمهاي ورزشي (پخش غيرزنده) که از سيماي جمهوري اسلامي ايران به نمايش درميآيد، بهويِژه در ورزش کشتي و شنا که اکثراً بدن مردان نمايان است چگونه است؟
حضرت آيتالله خامنهاي (دامظله)
نظر به فيلم و عکس اگر بدون ريبه و فساد باشد مانع ندارد.
حضرت آيتالله بهجت (ره)
اگر مفسده دارد يا مستلزم ريبه است بايد اجتناب شود.
حضرت آيتالله صافي گلپايگاني (دامظله)
جاير نيست.
حضرت آيتالله فاضللنکراني (ره)
بهتر آن است که در صورت نداشتن قصد ريبه و شهوت نيز اجتناب نمايند.
حضرت آيتالله مکارم شيرازي (دامظله)
چنانچه موجب فساد و انحراف باشد جايز نيست.
سؤال:
1: اگر کسى را طورى کتک بزنيم که بدنش سرخ شود و البته بعد از چند دقيقه خوب شود آيا بايد ديه بدهيم؟ مقدار ديه چقدر است؟
2:اگر با کودک صغيرى جورى شوخى بکنيم که بدنش سرخ شود آيا معصيت کردهايم؟ و بايد ديه بدهيم؟
آيت الله خامنه اي: 1و2) : ديه ثابت است و اگر در بدن باشد ديهاش سه چهارم دينار است (يک دينار شرعى معادل 6/3 گرم طلا مىباشد.
…………………..
آيتالله خامنهاي، اجوبه الاستفتائات، مسائل قضايي، س 943.
پیوند: http://www.leader.ir
س: چند روز پيش از سر سال خمسى يك تخته فرش جديد براى منزل گرفتم و فرش قبلى كنار گذاشته شد آيا خمس بر اين تخته فرش كنار گذاشته شده تعلق مىگيرد يا خير؟
ج) اگر فرش جديد مورد نياز شما بوده، خمس ندارد و همچنين بر فرشى که قبلاً مورد استفاده بوده و اکنون کنار گذاشتهايد، خمس تعلق نمىگيرد.
ج) مانع ندارد.
( استفتائات مقام معظم رهبری)
منبع: پایگاه اطلاع رسانی مقام معظم رهبری