جلسه اخلاق با سخنرانی حجتالاسلام و المسلمین علی نظری منفرد در موسسه حوزوی معصومیه برگزار شد.
جلسه اخلاق با سخنرانی حجتالاسلام و المسلمین علی نظری منفرد در موسسه حوزوی معصومیه برگزار شد.
نظری منفرد در ابتدا با اشاره به کلامی از امیرالمومنین که در نهجالبلاغه آمده گفت: کل وعاء یضیق بما جعل فیه الا وعا العلم فانه یتسع؛ هر ظرفی گنجایشی دارد و به مقدار آن میتواند چیزی درونش قرار گیرد بغیر از علم که هر چه بیشتر در ظرف ریخته شود بزرگتر میشود. این ظرف روح انسان است و این نشان میدهد که روح از جنس جسم و بدن نیست.
وی افزود: روح من امر ربی و امر ماندگاری است. تفاوت روح با بدن در این است که خدای متعال بدن را طوری قرار داده که اتوماتیک وار رشد کرده و به سر حد خود میرسد لکن روح اینگونه نیست و خدا آن را در اختیار انسان قرار داده تا ما مسیر را انتخاب نموده و به او بنمایانیم. خداوند در قرآن کریم آیه ۱۸ سوره کهف فرمودهاند: ما راه را نشان دادیم ، هر کس بخواهد مومن میشود و هر کس نخواهد کافر میشود.
خدای متعال انسان را آزاد و انتخاب گر آفریده و ما فاعل به اختیار هستیم نه جبر. ما میتوانی اراده کنیم به این ترتیب که ابتدا خواسته خطور در ذهن دارد بعد میل، عزم، جزم، رفتن به سمت فعل یا ترک آن.
این استاد حوزه قم اظهار داشت: خداوند برای اینکه ما درست انتخاب کنیم دو حجت قرار داده یکی حجت درونی و دیگری بیرونی. ان لله حجتین حجة ظاهرة و هی الرسل و حجة باطنة و هی العقول؛ خدای متعال دو حجت برای ما قرار داده یکی حجت ظاهری که همان پیامبران هستند و دیگر حجت باطنی که همان عقل ماست.
دو مانع هم از درون وبیرون سد راه انسان هست؛ هوای نفس و شیطان. اگر انسان توانست بر نفس غلبه کند خوشبخت میشود و اگر مغلوب شد نور عقل به اطاعت از هوای نفس خاموش میشود. پس در وجود انسان نزاعی است که باید برطرف شود.
حجتالاسلام نظری منفرد در ادامه خاطر نشان کرد: امیرالمومنین میفرمایند: من نصب نفسه للناس اماما فلیبدا بتلیم نفسه قبل تعلیم غیره؛ کسی که میخواهد رهبر دیگران شود باید ابتدا خود را اصلاح کند. و همچنین فرمودند من شما را دعوت به چیزی و نهی از چیزی نکردم مگر اینکه خودم آن را انجام داده یا ترک کردم.
وی در ادامه گفت: از معصیت و نافرمانی خدا نه تنها در جمع بلکه در کنید چرا که کسی در خلوت مراقب توست و در قیامت بازخواست خواهید شد.
وقتی معرفت لازم در انسان پدید آمد خود به خود انسان شایسته میشود و سعی میکند خود را در زمره ابرار قرار دهد و از فجار فاصله گیرد.
پیامبر اسلام فرمودند: خیر ما القی فی القلب الیقین؛ بهترین چیزی که در دل افکنده میشود یقین است.
نظری منفرد در پایان به ذکر روایتی پرداخت و ابراز داشت: رسول خدا اصحاب را ارشاد میکردند که فردی در آن میان کسل بود. پیامبر فرمودند: شب را چگونه به روز آوردی؟ گفت: با یقین. رسول خدا فرمود: هر چیز نشانهای دارد، نشانه یقین تو چیست؟ گفت: چهره زرد و قیام لیل، صوم نهار و خوف معاد مرا از اقبال به دنیا باز داشته وآتش جهنم و رونق بهشت را میبینم.
پس پیامبر فرمود: این بندهای است که خدا دل او را به نور ایمان روشن کرده است. امید است همه ما با رعایت اخلاق اسلامی دلمان به نور ایمان روشن گردد.