چکیده پایان نامه با عنوان يقين و راههای تقويت آن از ديدگاه آيات و روايات
عنوان: يقين و راههای تقويت آن از ديدگاه آيات و روايات
استاد راهنما: حجت الاسلام والمسلمين آقای مهدی زنديه
استاد مشاور: سرکار خانم فاطمه رجبی
محقق: اکرم فاضل
چكيده:
يقين از جمله اموري است که تحصيل آن سفارش شده است. يقين در لغت به معناي ثابت و محکم و در عرف نيز به معناي اطمينان پيدا کردن است. در علوم مختلف يقين به کار رفته است و ميتوان گفت پايه و اساس هر علمي بر اطلاعات و مقدماتي است که يقيني باشند. هر علمي به يقين نزديکتر باشد مفيدتر خواهد بود.
يقين در اصطلاح خاص عبارت است از اعتقاد محکم و جازمي که با هيچ شکي زائل نشود و نفس به واسطه آن آرامش پيدا کند که اين معناي يقين همان اصطلاح يقين در منطق، فلسفه، کلام، عرفان و اخلاق است. متعلق يقين يا آنچه لازم است به آن يقين پيدا کنيم در آيات و روايات اشاره شده است و شامل اصول دين از توحيد تا معاد ميشود. انسان کامل کسي است که در اصول دين به مرحلة يقين رسيده باشد. طبق فرمايش رسول خداصلی الله علیه و آله بهترين چيزي که در قلب نهاده شده، يقين است. فضايل بسياري در مورد يقين بيان شده است از جمله امام صادق فرمودهاند: «همانا ايمان از اسلام با ارزشتر و يقين با ارزشتر از ايمان است و هيچ چيزي عزيزتر از يقين نيست».
يقين داراي مراتب (شدت و ضعف) است که از علم اليقين شروع و سپس به عين اليقين ميرسد و مرتبة نهايي حق اليقين است که معرفت شهودي و حضوري ميباشد.
انسان صاحب يقين افکار و کردارش رنگ خدايي ميگيرد و متصف به صفات کمالي چون خلوص، صبر، توکل، رضا و تسليم ميگردد و قدرت پيدا ميکند تا به اذن خدا در جهان تصرف کند.
کسي که ميخواهد به يقين برسد بايد ابتدا موانعي چون شک، اخلاق رذيله، علائق مادي و…. را از وجودش ريشهکن کند و سپس راه حصول يقين را با معرفت و بندگي هموار سازد.
کليد واژهها:
یقین: اعتقاد ثابت و جازم و زوال ناپذیر که در آن هیچ شکی نباشد.
متعلق یقین: آنچه باید به آن یقین داشت که شامل اصول دین است.