نشست خانوادگی با موضوع انتقاد موثر
جلسه نشست خانوادگی طلاب با موضوع انتقاد موثر در محیط خانواده و سخنرانی حجتالاسلام و المسلمین دکتر هادی یکشنبه شب 7/10/93 در موسسه آموزش عالی حوزوی معصومیه برگزار شد. در ادامه جلسه دکتر مریم فرخ آشتیانی به موضوع افزایش جمعیت و فرزندآوری پرداختند.
حجتالاسلام و المسلمین دکتر هادی در ابتدای جلسه اظهار داشت: ما کلمه انتقاد را اشتباه معنی میکنیم انتقاد یعنی جدا کردن خوبیها از بدیها ولی در فرهنگ ما جدا کردن بدیها و تمرکز روی آنهاست.
روایتی در کتاب میزان الحکمه به نقل داستانی می پردازد که حضرت عیسی(علیه السلام) با حواریون از مسیری میگذشتند که به لاشه سگی رسیدند، هرکدام از اصحاب چیزی در مذمت آن گفتند یکی بوی متعفن و بد آن را متذکر شد دیگری منظره بد و… اما حضرت عیسی(علیه السلام) به دندانهای سفید آن لاشه اشاره کرد و بر خلاف دیگران زیبایی و حسن آن را دیده بود.
انتقاد چون افراد را در معرض قضاوت قرار میدهد روی روان آنها تاثیر میگذارد به همین دلیل، حالت نگرانی و حس خشم و پرخاشگری، آنها را فرا میگیرد.
اگر نمیپسندیم کسی روی نقاط ضعف ما دست بگذارد ما هم برای دیگران این کار را انجام ندهیم.
حجت الاسلام والمسلمین هادی راههای انتقاد موثر را اینگونه برشمرد:
اولین نکته تمرکز روی نقاط مثبت دیگران است، حضرت علی (علیه السلام) میفرمایند:ازْجُرِ الْمُسِيءَ بِثَوَابِ الْمُحْسِن؛ با پاداش دادن به انسانهای خوب، انسانهای بد را از خود دور کنید. این حدیث در کارهای تربیتی بسیار تاثیر میگذارد. ما میتوانیم با پررنگ کردن نکات مثبت افراد، نکات بد آنها را دور کنیم.
دومین نکته از بین بردن زمینههاست؛ ما خیلی از مواقع میتوانیم رفتار بد را با از بین بردن مقدمات آن از بین ببریم. در خیلی از موارد بایستی زمینه خیلی از ناراحتیها را اصلاح کنیم.
وی افزود: اگر در جایی انتقاد را لازم دانستید رعایت این نکات مناسب است؛
۱)رعایت شرایط زمان و مکان. به طور مثال در مقابل دیگران یکدیگر را انتقاد نکنیم.
۲)ارتباط کلامی و غیر کلامی مناسب؛ باید تن صدا، وضعیت بدن، حالت چهره و…… به طرف مقابل خدشه وارد نکند. با جملات زیبا به همسر انتقاد کنیم.
۳)انتقاد باید بدونه مقدمه و موخره باشد چرا که مقدمه چینی باعث میشود فرد به لحاظ روانی آماده موضع گیری و مقابله شود. همچنین نباید بر حرف خود پافشاری زیاد کرده و تنها به ذکر مورد انتقادی کفایت کنیم.
۴)بهتر است جملات را با پیام من بیان کنید، جملهای که با ضمایر اول شخص مفرد بیان شود و شامل افکار و احساسات ما میباشد.
حضرت یعقوب علیه السلام وقتی به فرزندان خود گفت نمیتوانم یوسف را همراه شما بفرستم اینگونه بیان کرد؛ إِنِّي لَيَحْزُنُنيأَنْ تَذْهَبُوا بِهِ وَ أَخافُ أَنْ يَأْكُلَهُ الذِّئْب؛ من ازبردن او غمگين مىشوم و از اين مىترسم كه گرگ او را بخورد. این جمله حضرت نشان دهنده بیاعتماد بودن به فرزندان نیست و فقط نگرانی خود را بیان میکند.
این مشاور توانا دیگر راهکارها را بطور مختصر چنین ابراز داشت:
۵) کوتاه بودن انتقاد.
6)بدون کلمات اما، ولی و…. باشد.
۷)همراه پیشنهاد باشد.
۸)مبهم نباشد.
در ادامه، جلسه اختصاصی خانم ها و آقایان برگزار گردید.در جلسه مختص بانوان، دکتر آشتیانی"پزشک ومتخصص طب سنتی” گفت: هر بارداری و زایمان برای هر مادر موجب اضافه شدن پنج سال به عمر وی میشود. باردار شدن با فواصل مناسب در درجه اول برای سلامت مادران نیاز است.
وی افزود: انسان به طور فطری عاطفی است ومیل به داشتن رابطه با اطرافیان بخصوص فرزندان خود دارد. داشتن فرزندان متعدد باعث میشود پدر و مادر دیرتر تنها و افسرده شوند. همینطور تک فرزندی عوارض زیادی دارد؛ همچون گرایش فرزندان به رسانه و آسیب دیدن از بازیهای یارانهای.
خانم آشتیانی ادامه داد: خانه خلوت مساوی با افسردگی است و فرزند ما آیندهای تنها دارد.
طبق قاعده جانشینی نیاز است هر خانواده حداقل دو فرزند داشته باشد تا بجای پدر و مادر قرار گیرند. طبق آمار نرخ باروری در جهان %۳۳ کاهش پیدا کرده و در بین مسلمانان %۴۱ اما در بین ایرانیان %۷۰ کاهش باوری داشتهایم که اسف انگیز است.
رژیم اشغالگر قدس رتبه ۷ در تولید جمعیت در جهان را دارد و حال آنکه کشور ما رتبه ۲۵ را داراست. اخیرا در آمریکا زایمان در سن ۴۰ تا ۴۴ سالگی حدود %۷۰ افزایش داشته است.
وی نیاز کودکان به داشتن همبازی را چنین بیان کرد: پدر و مادر نمیتوانند جای همبازی کودک را پر کنند. اگر فاصله سنی کودکان به ۶ سال و بیشتر از آن برسد مادر باید دوباره تجربه فرزند اول را تکرار کند و کودکان در معرض حسادت هستند، حال آنکه برای داشتن بهترین رابطه بین فرزندان و بزرگ شن آنها با یکدیگر بهترین فاصله ۳ تا ۳/۵ سال میباشد.
دکتر مریم آشتیانی راههای داشتن بارداری خوب را اینگونه برشمرد:
۱)رعایت اصول تغذیه ۲)ورزش کردن ۳) جلوگیری از چاقیهای موضعی و….