نشانههاي کودک لوس
سوال: من نميدانم که فرزند چهارسالهام لوس شده است يا نه. آيا کودک لوس، نشانههاي ويژهاي دارد؟ چه کاري بايد انجام دهم؟
جواب:
کودک لوس، چنين نشانههايي دارد:
1. توقع توجه بيش از حد: کودک لوس انتظار دارد ـ به ويژه در حضور ديگران ـ بيش از حد به او توجه شود.
بکوشيد زماني که در اين انديشه نيست، بيشتر به او توجه کنيد تا نياز عاطفياش برآورده شود، اما زماني که انتظار توجه دارد، به او بيتوجهي کنيد.
2. درخواستهاي غير منطقي و افراطي: او دائم درخواست دارد و توجه نميکند که امکان پاسخگويي براي شما وجود دارد يا نه؛ بدين جهت، گاهي هنگام آشپزي يا زمان فعاليتهاي ديگر شما خواستهاي را مطرح ميکند و بر آن اصرار ميورزد.
در چنين موقعيتي از روش «سوزن گرامافون گير کرده» استفاده کنيد؛ يعني يک جمله مثل: «وقتي کارم تموم شد» را بعد از هر بار تقاضاي او تکرار کنيد. توجه داشته باشيد که تسليم گريه يا قشقرق او نشويد.
3. بدخلقي و ناله براي هر چيزي: کودک لوس براي رسيدن به خواستههايش بدخلقي و ناله ميکند.
در چنين موقعيتي، براي سنين پايين (زير شش سال) از روش «حواس پرت کردن»* استفاده کنيد و براي سنين بالاتر استدلال بياوريد و اگر نپذيرفت، از اصل خاموشي بهره ببريد.
4. حرکات بدني خاص: کودک لوس، انگشتانش را به هم ميبافد، لبهايش را غنچه ميکند، صدايش را ميکشد و… .
همين که نشانههاي آغاز اينگونه حرکات بدني را مشاهده کرديد، فعاليت مثبتي مانند خواندن شعر، سرود يا آيه و روايتي را که آموخته است، جايگزين کنيد.
*
زيادهروي در محبت و بازي با کودک و توجه دائم به او سبب لوس شدن وي ميشود؛ بنابراين در اين گونه رفتارها اعتدال داشته باشيد. برخي والدين از ترس لوس شدن فرزند، به او کمتر توجه و محبت ميکنند يا محبت قلبي خود را بروز نميدهند که درست نيست. در آغوش گرفتن کودک، پاسخ به گريه او، بوسيدن، توجه و حتي نازکشي اگر در آنها زيادهروي نشود، نه تنها کودک را لوس نميکند، بلکه سبب رضاي خاطر، شادابي، سلامت روح و خودباوري او ميشود.
* براي استفاده از اين شيوه بايد از علاقهمنديهاي فرزند خود آگاه باشيد. برخي کودکان به خوردني، برخي به بازي، بعضي به اسباببازي و… علاقه دارند. توجه داشته باشيد که شيء مورد علاقه او در دسترس باشد و از يک شيء چند بار پياپي استفاده نکنيد.