شهيد احمد كشوري: «يافت نشد»!
حميده رضايي(باران)
كتابخانهمان بزرگ و غني است، دانشجويان و پژوهشگران زيادي براي استفاده از منابع به آنجا ميآيند. براي هر مبحث يك بخش مستقل كتاب دارد. قرآن، مهدويت، روانشناسي، سينما، ادبيات، اقتصاد، طب، نقاشي،… و يك بخش هم «دفاع مقدس».
حرف «شهيد كشوري» كه شد، با خودم فكر كردم مشكلي نيست، همين جا كتابي از زندگينامة او پيدا ميكنم و كار تمام است، اما…
كامپيوتر كتابخانه هيچ چيزي نشان نميدهد. نتيجة جستجويش براي كتابي دربارة «شهيد احمد كشوري» صفر است. «شهيد»ش را پاك ميكنم، فايدهاي ندارد. ميكنمش: «كشوري». چند كتاب نشان ميدهد، خوشحال ميشوم. ميروم سراغشان:
ـ كشوري، احمد رضا / اصول سياسي اسلام در…
ـ كشوري، احمد رضا / راههاي سعادت و…
ـ ابوالحمد، عبدالحميد / حقوق اداري ايران: استخدامهاي كشوري…
اطمينان نميكنم، حتماً اشتباهي شده، چند بار ديگر امتحان ميكنم، نه، همه چيز راست و درست است! ياد سردبير ميافتم، كتابي فرستاده بود، اما كمك چنداني نميكرد. باز از او سراغ ميگيرم شايد منبع ديگري داشته باشد، بيفايده است، او هم گلايه دارد از اين اوضاع.
بايد سراغ اينترنت ميرفتم. لابهلاي اين همه سايتهاي خبرگزاري و بنيادهاي وابسته به شهدا و سايتها و وبلاگهاي تخصصي شهدا، حتماً خبرهاي زيادي از «شهيد كشوري» بود.
شروع ميكنم. يكراست ميروم سر وقت «گوگل». سريع و با اطمينان كليد واژههايم را تايپ ميكنم: «كشوري + شهيد + خلبان»
خداي من! اينهمه سايت و وبلاگ! هول ميكنم، نميدانم از كجا شروع كنم.
اما نه، انگار…!
ـ ايران ـ خوزستان ـ مسجد سليمان
در كشوري كه ظرفيت خوبي براي سرمايهگذاري… بالگرد از جمله دو خلبان آن بدليل بستن…
ـ احمد شاه مسعود / Pages/ در خارج از كشور…
در اين قسمت بيوگرافي شهيد احمد شاه… آن شهيد بزرگوار و قهرمان ملي كشور سروده بود…
ـ راهيان نور
محل شهادت شهيد خلبان كشوري واقع در تنگة ميناب در منطقة ميمك،شهيد احمد كشوري…
با خوشحالي وارد سايت آخري ميشوم، خبري از متن عنوان شده نيست، جستجو ميكنم، بالاخره متن كامل را پيدا ميشود:
«محل شهادت شهيد خلبان كشوري واقع در تنگة ميناب در منطقة عمومي ميمك. شهيد احمد كشوري در روز 15 آذر 1359 پس از يك عمليات موفقيتآميز هنگام برگشت به ايلام مورد حمله هواپيمايي عراق قرار گرفت و به شهادت رسيد».
همين! يعني واقعاً همين! پايينتر، بالاتر، نه خبري نيست كه نيست!
ادامه ميدهم، حتماً در اينهمه سايت معرفي شده، چيزهاي زيادي پيدا خواهم كرد.
ـ روزنامة كيهان
خلبان هواپيماي ياد شده پس از فرود هواپيما… المللي، هيچ كشوري اجازة تغيير مالكيت آثار…
ـ هوانيروز هميشه قهرمان
شهيد كشوري همواره براي وحدت هر چه بيشتر در قشر پاسدار و ارتشي… خلبان شهيد جعفر مهدوي…
به اميدواري قبل نيستم، ولي ارزش سر زدن داشت. هر چه باشد اين سايت به نوعي مربوط به كار شهيد كشوري بود.
انگار درست حدس زده بودم. نزديك به سه صفحه از شهيد كشوري گفتهاند. چقدر خوب! شروع به خواندن ميكنم: از محل تولدش گفته كه در شهر كياكلا، يكي از شهرهاي محروم شمال بود و دبستان و دبيرستاني كه در آن درس ميخوانده… فعاليتهاي مذهبي پيش از انقلابش و… سال 1351 وارد ارتش (هوانيروز) ميشود و همانجا به صورت پنهاني شروع به مبارزه عليه رژيم و حتي شناسايي و كمك به خانوادههاي محروم ميكند… زندگياش ساده و بيتجمل بوده و عبادتش ديدن داشت… پروازهايش همه سخت و خطرناك بود و او زودتر و بيشتر از همه انجامشان ميداد و با اين همه هرگز چيزي از عبادتش كم نميگذاشت… و سردار شهيد فلاحي در وصف او چنين گفته است كه: «احمد فرشتهاي بود در قالب انسان» و… و… و…
خط به خط متن برايم آشناست، انگار همة اينها را قبلاً جايي خواندهام. تنها كتابي كه از زندگي او داشتم و كنار دستم بود باز ميكنم، تطبيق ميدهم. با اختلاف تنها چند خط، همه همان است كه اينجا به چاپ رسيده.
تكيه ميدهم به صندلي، يعني هيچ چيز ديگري از شهيد كشوري نميشد گفت، تا آنجا كه بخواهيم مطالبي را خط به خط از كتابي ديگر برداريم؟ يعني كسي مصاحبهاي با خانوادة او نكرده است؟ چرا از ويژگيهاي روحي و اخلاقي او بيشتر نگفتهاند؟
«شوراي نظارت بر انتخاب و ساخت و نصب و …» در جلسة مورخ 29/4/81 تصميم به نصب يادبودي از او در ميدان شهر كياكلا و ماكت بالگردش در شهركي نظامي ميكند؛ اما آيا براي شناخت او و به قول خودشان «بزرگداشت و سپاس از فداكاري، ايثار و دلاوري آن شهيد» كافي است؟ آيا صدا و سيماي كشور ما جاي پخش چندين و چند بارة سريالهاي روتينِ فصلي خود نميبايست اقدام به پخش سريال موفقي چون «سيمرغ» كه زماني از شبكة يك سيما پخش ميشد كرده تا نسل جوان و نوجوان ما را بيشتر با گوشههاي زندگي و دلاوريهاي آن عزيزان آشنا كند؟! آيا در دنياي اينترنت و در شلوغي اين همه سايت و وبلاگ دولتي و شخصي نبايد جايي براي معرفي چنين شهدايي باشد؟ يقيناً جايي هست؛ اما چرا اينقدر دور از دست؟ وضعيت ديگر شهداي ما چطور است؟ وضعيت سردارهاي گمنامي كه در روزمرهگي ما گم شدهاند؟ يقيناً جستجو در اينترنت مهارتهاي خاص خود را ميطلبد، اما آيا براي كاربري با تسلط نسبي، نبايد بعد از چندين ساعت جستجو در مورد يكي از شهداي نامدار كشورش چيزي پيدا شود؟!
چه بگويم؟ تو خود حديث مفصل بخوان از اين مجمل!