خواص طبى برخی گیاهان
اثر خوابآور بعضى از گياهان
دكتر منصور اشرفى
سنبلالطيب
برخى از گياهان مانند (سنبلالطيب) (1) آرامبخش و تاحدودىخوابآور هستند. اينها چون اثر داروهاى خوابآور و مسکن را افزايش مىدهند بنابراين مصرف داروهاى آرامبخش توام بامصرف اين گياهان ممكن ستبالقوه خطرناك باشد. گاهى ممكن استخواب طولانى شود، تطابق جسمى و روانى از بين برود بهطورى كههنگام رانندگى و يا موقع بكار انداختن ماشينآلات اشكال پيشبيايد به ويژه اگر با داروهاى نسبتا قديمى (كه امروزه كمترمصرف مىشوند) مانند «سكوباربيتال و فنوبار بيتال» (2) همراهباشند. بنابراين توصيه مىشود كه آرامبخشهاى گياهى را نبايد باآرامبخشهاى شيميائى با هم مصرف كرد.
سنبلالطيب كه نام علمى آن «والرين مىباشد،فيسيناليس» (3) گياهى است كه براى بهتر كردن خواب توصيه مىشود.
در سال 1985م در آلمان كميسيونى به نام (اى) مقدار 2 تا 3 گرماز اين گياه را در درمان بىقرارى و اختلال در خواب بر اثرناراحتى اعصاب را سودمند يافتند.
به هر حال برخى از صاحبنظران بر اين باورند كه چند هفته پس ازشروع درمان، اثر اين گياه بر خواب آشكار مىشود.
همانگونه كه يادآورى كرديم، گياهان ديگر نيز مانند «پاسىفلورين» (4) يا گل ساعتبراى خواب سودمند هستند.
"background-color: #800080;">داروهاى گياهى موقع مسافرت
هنگام مسافرت به سبب خوردن غذاهاى غير معمول، در جاها و ياساعات غير معمول ممكن است معده ناراحتشود. آخر معده از چدنساخته نشده است كه هر چيز را در آن بريزند تحمل نمايد.
خوشبختانه برخى از گياهان داروئى مىتوانند در پيشگيرى ازناراحتى معده موثر باشند:
بابونه
در راس اين گياهان بابونه قرار دارد.
در گل بابونه وجودنوئيدهائى» (5) دارند. اينها تركيباتىهستند كه انقباض دردناك معده را كاهش مىدهند. روغن فرار آنها،تورم را كم مىكند و از نفخ روده مىكاهد.
گل بابونه تازه خشك شده بهتر است.
يك قاشق قهوه خورى گلهاى خرد شده بابونه را براى هر يك فنجانآبجوش بريزيد مثلا اگر بخواهيد چهار فنجان درست كنيد چهار قاشقگل را به داخل آبى كه مقدار آن چهار فنجان باشد بريزيد، روىآن را بپوشانيد و 15 دقيقه صبر كنيد تا دم بكشد و سپس آن رابپالائيد (يعنى از صافى بگذرانيد) و يك فنجان از آن را وسط غذاميل نمائيد(روزى سه تا چهار فنجان).
نفخ معده را با نعناع برطرف كنيد
نعناع باعث آروغ زدن مىشود كه اين خود نفخ معده را برطرفمىكند يك قاشق قهوهخورى برگهاى خشك كرده شده نعناع را در يكفنجان نيمهپر از آب جوشان برزيد و بهم بزنيد. مدت 5 تا 10دقيقه آن را بپوشانيد و سپس بپالائيد. و 3 يا 4 بار در روز وهر بار يك قاشق قهوهخورى از آن را ميل نمائيد.
در كسانى كه ترشى معده به مرى برمىگردد و به اصطلاح ترشميكنند، ممكن است از خوردن چاى نعناع احساس ناراحتى بكنند.
باديان و زيره (7) سياه هر يك از اينها نيز در رفعسوء هاضمه موثر هستند. چاى هركدام از اينها خوشمزه است. براىدرست كردن چاى هر يك از آنها، يكى از آنها را انتخاب كنيد ويك قاشق قهوهخورى در يك فنجان آب جوش بريزيد، بهم بزنيد، روىآن را بپوشانيد و مدت 15 دقيقه صبر كنيد و پيش از نوشيدنبپالائيد.
خاصيت ضد انعقادى برخى از گياهان برخى از گياهان زمان انعقاديعنى مدت لخته شدن خون را افزايش مىدهند.
مىدانيم كه لخته خون و گير كردن آن در رگهاى كوچك قلب و مغز،باعثسكته مغزى و حمله قلبى مىگردد در صورتى كه رقيق شدن خوناز بهم چسبيدن «پلاكتها» و در نتيجه از لخته شدن خون جلوگيرىمىكند. برخى از گياهان مانند سير، زنجبيل و پونه داراى چنينخاصيتى هستند.
توجه
اگر تحت درمان با داروهاى ضد انعقاد خون هستيد، بايد در خوردنگياهان ياد شده افراط نكنيد و نيز اگر تحت عمل جراحى قرارخواهيد گرفت و يا دندان شما كشيده خواهد شد، بهتر است، چندروز از خوردن آنها خوددارى كنيد.
آيا گياهان مىتوانند در مبارزه با سرطان سودمند باشند؟
پاسخ برخى از كارشناسان در مورد پرسش بالا مثبت است. آنان درمبارزه با سرطان چنين رويائى را در سر مىپرورانند.
از آنجائى كه هر دردى را دوائى هست،به احتمال قوى در پژوهشسرطان به اين نتيجه خواهند رسيد كه گياهان در درمان سرطانبسيار موثر است. اين يك تئورى يا نظريه خيالبافانه يابلندپروازانه نيستبلكه نظر كارشناسان پرآوازه سرطان است.
امروزه عدهاى از كارشناسان برجسته و نامدار در اين رشته، روىاثر گياهانى مانند «جنسنگ» (8) -گياهى است چينى- زردچوبه، وقارچ از نوع «ريشى» و تعداد ديگرى از گياهان تحقيق مىكنند.
اما واقعيت اين است كه در حال حاضر شواهدى نيست كه گياهىبتواند سرطان را بهبود بخشد، و هنوز دليلى وجود ندارد كهگياهى بتواند به تنهائى اثرى بر روى سرطان داشته باشد، اما درعينحال دلائلى وجود دارند كه گياهان مىتوانند در اين بيمارىموثر باشند و دوشادوش درمانهاى معمولى سرطان مانند شيمىدرمانىو پرتودرمانى، پيشرفتسرطان را متوقف نمايند و اين نوع درمانتركيبى مىتواند باعث راحتى در كيفيت زندگى بيمار و در برخى ازموارد سبب توقف پيشرفتسرطان بشود.
گرچه در اين مورد نيز بايد سالها پژوهش شود ولى تا كنون نتايجاميدبخشى نيز در بكار بردن گياهان، توام با درمانهاى معمولىشيمىدرمانى و پرتودرمانى به دست آمده است.
دليل اين كه تاكنون در اين باره كمتر بحثشده، اين است كههنوز نتايج قطعى به دست نيامده است و انگهى درمانگاههاى معتبرجهان كه از چنين شيوههائى استفاده مىكنند، از ترس عيبجوئى وسرزنش همكارانى كه به اينگونه مداوا اعتقاد ندارند، نتيجهمطالعات و پژوهشهاى خود را تا رسيدن به هدف مطلوب منتشرنمىكنند.
ظهور فرضيههاى تازه در اين مورد
آيا گياهان طبى مىتوانند سرطان فعال را درمان كنند؟ آيا آنهامىتوانند از عود سرطان درمان شده جلوگيرى نمايند؟ در حال حاضراينها نظريههائى هستند كه ارائه شدهاند. اين نظريهها به وسيلهشواهد و دلايل كافى مورد پشتيبانى قرار مىگيرند.
گياهان ممكن است، بهطور غير مستقيم، سرطان را به سبب تحريكدستگاه دفاعى بدن دفع بكنند. در سالهاى اخير دانشورانكوشيدهاند مواد موثره گياهان را كه عملا ضد سرطان است، پيداكنند بهطورى كه در«لايكوين» (11) گوجه فرنگى كه چنين خاصيتى دارند،يافتهاند.
در گياهان دهها نوع از اين مواد شيميائى وجود دارند كه ممكناستبمانند داروهاى شيميائى داراى اثر درمانى باشند. تاكنونچندين داروى ضد سرطان از گياهان تهيه كردهاند كه معروفترينآنها است «توكسول» (12) كه از درخت «صور» (13) يا سرخداراستخراج شده است.
در واقع حدود 25% داروها كه روزانه بر عليه بيماريها بكارمىروند، اساسا از گياهان تهيه مىشوند. بسيارى از اين گياهانشيميائى يا داروئى براى پيشگيرى از سرطان، آنهم غالبا به سببمسدود كردن عمل سرطانزائى بكار مىروند.
به سخن ديگر اين كه از آزار رساندن مواد سرطانزا به ياختههاىبدن كه باعثشروع بيمارى مىشود، جلوگيرى مىنمايند. بهطور مثالمطالعه روى سير و پياز نشان داده است كه اينها داراى موادىهستند كه باعث تسهيل خروج مواد سرطانزا از بدن مىشوند. و نيزاز تكثير ياختههاى سرطانى جلوگيرى مىكنند.
پژوهشگران مىگويند بين خوردن سير و پياز و كم شدن خطر بروزسرطان ارتباطى وجود دارد و نيز دانشوران بر اين باورند وقتىكه درمانهاى معمولى مانند پرتودرمانى و شيمىدرمانى سرطان رابهبود مىبخشند، اين گياهان ممكن است از عود بيمارى جلوگيرىكنند.
پىنوشتها:
1 - Valerian officnalis.
2 - Secobarbital.
3 - PPhenobarbital.
4 - passion flower
5 - Flavonoids.
6 - Anise.
7 - Caraway.
8 - Ginseny.
9 - Sulforaphane.
10 - Broccli.
11 - Lycopene.
12 - Toxol.
13 - Pacific yew.
مکتب اسلام - ش4