جايگاه خانواده در تربيت فرزند از منظر اهل بيت - عليهم السلام -
استاد راهنما:
آقاي مصطفي طيبي
استاد مشاور:
سرکار خانم شهره صادقي
استاد داور:
آقاي مهدي زنديه
محقّق:
محدثه طيبي
چکيده:
خانواده نظامي پويا و هدفمند است و به عنوان يک نهاد اجتماعي، از زمان ايجاد، مسئوليت هاي سنگيني را بر عهده دارد. مسئوليت هايي که هر يک از زن و مرد موظف به انجام آن هستند. از جمله اين مسئوليت ها، تربيت است. تربيتي که فقط شامل حال فرزند اين خانواده نمي شود بلکه والدين را هم در بر مي گيرد. به عبارت ديگر والدين براي تربيت فرزندي در آينده بايد تربيت را از خود شروع کنند و نوعي خودسازي داشته باشند. بنابر اين جايگاه تربيت در خانواده جايگاه والايي است.
هر يک از زن و مرد بايد بدانند که با توجه به روايات فراواني که در اين زمينه وجود دارد تربيت حتي از قبل از ازدواج هم شروع مي شود، يعني اين که زن و مرد در انتخاب همسر براي خود بايد دقت نظر را داشته باشند و توجه کنند که همسري که بر مي گزينند پدر يا مادر فرزندشان در آينده خواهد بود.
علاوه بر آن بايد در نظر داشت که از جمله تربيت ها، تربيت در دوران بارداري است، دوراني که تمام جريانات فکري و روحي مادر بر جنيني که در رحم دارد تأثير خواهد گذاشت از جمله غذايي که مادر با نگاهي در روايات، مي توان به سيرة اهل بيت ـ عليهم السلام ـ در اين زمينه پي برد و اينکه اين بزرگواران در هر دوره اي به چه نکاتي توجه کرده اند و از چه مواردي نهي کرده اند.
بعد از تولد نکاتي که ائمه به آن سفارش کرده اند، پيش زمينه اي مهم براي تربيت صحيح خواهد بود. به عنوان مثال گفتن اذان و اقامه در گوش نوزاد باعث مي شود که نوزاد از همان ابتداي تولد با نداي توحيد آشنا شود.
بايد توجه داشت که توجه به نيازهاي نوجوان و هدايت او در مسير درست تأثير به سزايي در تربيت دارد و همچنين راهکارهايي وجود دارد که والدين و بزرگترها را ياري خواهد کرد تا کودک را شناخته و نيازهاي او را برطرف کنند و بتوانند با فرزند خود رابطه اي صميمانه داشته باشند.