نیازهای نوجوان(1)
نوجوان دورهای سراسر نیاز را سپری میکند. دورهای که نیازهای جدید بروز کرده و نوجوان خود را با تقاضاهای نو روانی و جسمی روبرو میبیند. گاهی خویشتن را به دلیل بروز برخی از نیازها سرزنش کرده و زمانی دیگر برای یافتن پاسخی مناسب به نیازهایش در دنیایی از ابهام و ندانم کاری، به همسالان پناه میبرد تا شاید بتواند اطلاعاتی درخور نیازش دریابد. زمانی هم خویشتن را به دست اطلاعات متنوع اینترنتی و وبلاگی میسپارد تا از آن مسیر رهنمودهای لازم را دریافت کند. از آنجا که خود هنوز قدرت تشخیص درست از نادرستی را به خوبی دارا نیست، گاهی در انبوه اطلاعات خویشتن را تنها و درمانده احساس میکند. در این نقطه است که وجود فردی آگاه به مسائل نوجوان و خیرخواه او ضروری است و مبلغ توانمند میتواند همان گمشدهای باشد که او به دنبالش میگردد. با بیان این مقدمه، ضرورت آشنایی با نیازهای نوجوان برای شما مبلغ گرامی شفافتر شده و مسئولیت شما در مدیریت اطلاعات نوجوان و ارائه اطلاعات دینی در زمینه نیازهای او مشخص میگردد. از این رو به بیان گوشهای از نیازهای نوجوان پرداخته و راهکارهای صحیح تأمین این نیازها را تبیین مینماییم.
1.نياز به سازگاري با تغييرات بدني
یکی از نیازهای اساسی نوجوان، فراگیری روشهایی است که در آن بتواند با تغییرات بدنی خود کنار بیایید. نوجوان از رشد ناگهانی و نامتقارن خود شاکی است. هر گاه که به آینه نگاه میکند، از اینکه صورت بزرگش نسبت با سایر اعضای بدن، خودنمایی میکند احساس بدی دارد. جوشهای دوران نوجوانی هم مشکلی است که فکر او را به خود مشغول کرده است. تمایلات جنسی ناشی از تولید هورمونهای جنسی هم او را نگران کرده است. درباره دختران نیز بروز دوره ماهانه بدون آمادگی و اطلاع قبلی آنها را گاهی دچار وحشت مینماید. در این مسیر، یکی از بهترین هدیههایی که همراهان نوجوان میتوانند برای مخاطبان خود داشته باشند، دادن اطلاعات اولیه درباره تغییرات بدنی ناشی از بلوغ است؛ تغییراتی که در اشکال جسمی، جنسی، عاطفی و روانی خود را نشان میدهند. میتوان نوجوان را ترغیب به مطالعه کتابهایی در این باره نمود؛ مانند کتابهایی که درباره بلوغ دختران یا پسران نوشته شده است. آگاهی از این تغییرات، اولین گام سازگاری است. پس از این آگاهی اولیه نوجوان در مییابد که نیازمند اعمال مدیریتی جدید بر حالتهای خویشتن است و او میباید با مدیریت تغذیه، نگاه، ارتباط، مطالعه و دیگر ابعاد مورد نیاز، خود را در عبور موفق از این تغییرات، کامیاب سازد.
2. نیازهای معنوی
جهش معنوی در نوجوان، جدی است. با وارد شدن کودک به دنیای پر رمز و راز نوجوانی، بیداری فطری و معنوی خاصی در او رخ میدهد. او در جستجوی خداست و تلاش میکند تا رفتار خود را به گونهای تنظیم کند که آرامش معنوی را به دست آورد. از این رو کوچکترین لغزش نوجوان از مسیر درست، سبب بروز احساس گناه شده و او را به ناآرامی میکشاند. در این دوره سنی، گرایش به فضائل و کمالات از قوت بالایی برخوردار است و فرصتی پربها برای فعالان مذهبی است تا در کنار نوجوان نیاز او به ايمان مذهبي، تمرين عبادات و فراگيري احكام اسلامي را تأمین نمایند. مبلغان دینی میتوانند با تفهيم مسائل ديني و معنوي به زبان ساده و آسان، نياز نوجوان به ارتباط و انس با خداوند و راز و نياز با معبود يگانه را به رسمیت شناخته و در تحقق آن شریک باشند. لازم است در یک برنامه مختصر و هدفمند مجموعهای از ابعاد سه گانه دین، به نوجوان آموزش داده شود و در جلساتی مبلغ گرامی، پاسخگوی سؤالات نوجوانان باشد. برای تداوم این برنامهها، میتوان نوجوان را با مراکز پاسخگویی دینی مرتبط نمود و منابع دینی مناسب را به او معرفی کرد.
ابراهیم اخوی-مشاور
ادامه دارد….