موسيقي از ديدگاه قرآن كريم و عترت
مركز مديريت حوزههاي علميه خواهران
پايان نامه سطح (2) (كارشناسي)
استاد راهنما:
سركار خانم فاطمه رجبي
محقق:
كبري رمضانپور شلماني
چكيده
موسيقي از ديدگاه قرآن و عترت از مباحث مهمي است كه اذهان را به خود مشغول كرده است و يكي از مسائلي است كه امروزه در كشورها و شهرهاي مختلف مشكلات و معضلات عديده¬اي را به ارمغان آورده است و مانند گردابي است كه اكثر جوان¬ها و حتي افراد مسن را در خود غرق مي-كند و اين خود عاملي است براي گرفتاري¬ها و فساد و … كه دامنگير آن¬ها مي¬شود و انسان¬ها را از رسيدن به اهداف عالي باز مي¬دارد.
در اين نوشتار سعي بر آن شده تا بدانيم موسيقي چه جايگاهي را در قرآن كريم و روايات دارد و آيا موسيقي به عنوان يك هنر مورد پذيرش اسناد و متون ديني ما مسلمانان مي¬باشد يا آن را طرد كرده و مذموم مي¬شمارند.
با توجه به اين كه در شرع و متون مقدس اسلام موسيقي و ابزار آلات آن مثل برخي از احكام ديگر: شرب خمر منع شده و در الفاظ و جملات مختلف اين من و عدم جواز به صراحت عنوان شده است به اين خاطراست كه اين احكام براي نجات انسان¬ها از مضرات و زيان¬هاي دنيوي واخروي بوده است و در موقعيت¬هاي مختلف با روايت و حتي داستان-هاي آموزنده اشاره¬هاي مؤكّدي بر اين آثار زيانبار شده است كه در فصول مختلف نوشتار به آن پرداخته شده است.
از آن¬جا كه موسيقي با تعابير مختلفي مطرح گشته است و سابقه¬اي ديرينه دارد، منابع و متون اسلامي و … از آنِ بحث كرده¬اند. حتي در متون ديني ما يعني قرآن و احاديث شيعه و سني جزء مباحث اصلي قلمداد مي¬شود.
در اين تحقيق از اين آيات مطرح شده و روايات مختلف در اين زمينه هم مباحثي عنوان شده است، غير از اين، اسناد معتبر، كتب مختلفي هم به اين بحث پرداخته¬اند از قبيل: فلسفه موسيقي از محمد اوليايي و حجت الله اخوان و موسيقي از ديدگاه فلسفي و رواني محمد تقي جعفري و …
بنابراين موسيقي با هر عنواني كه مي¬تواند داشته باشد چيزي جز غفلت از ياد خدا، از بين رفتن آرامش ديني و دنيوي، خيانت در امانت الهي و دورماندن از هويت¬هاي انساني و آرمان¬هاي الهي نيست. و ما بايد هوشيار باشيم و تمام عزّت وحرمت و انسانيت خود را به اين متاع مضرّ دنيوي نفروشيم تا هم دنيا و هم عقبي خود را حفظ كنيم.