صله رحم و آثار اجتماعي آن
استاد راهنما:
حجت الاسلام والمسلمين جناب آقاي محمد سلطان محمدي
استاد داور:
حجت الاسلام والمسلمين جناب آقاي مهدي مهريزي
محقق:
زهرا زماني
چكيده
اين تحقيق به بررسي صله رحم و تأثير آن در زندگي فردي و اجتماعي در جامعه امروز ميپردازد . زيرا انسان ها به ارتباط با يكديگر نياز و علاقه دارند. يكي از روابط انسانها در قالب صله رحم است كه در آن به پيوند و ارتباط با خويشاوندان به گونه هاي مختلف احوالپرسي ، ديد و بازديد، كمك كردن و …پرداخته مي شود . صله رحم در اسلام ، سفارش و تأكيد فراواني شده است. صله رحم آثار مختلفي در بعد فردي، اجتماعي، دنيوي و اخروي دارد. فردي كه صله رحم ميكند داراي سلامت جسم و روح و طول عمر بيشتر است و همچنين از بركات اخروي و دنيوي ديگر بهرهمند مي شود . كه اين آثار نشاندهنده اهميت اين امر مي باشد. و اگر مردم به آثار صله رحم پي ببرند بيشتر به اين واجب الهي روي مي آورند مخصوصا در دورهاي كه انسان ها ، از ارتباطات خويشاوندي و روابط سالم عاطفي با يكديگر دور شدهاند.
همچنين اگر انسانها شيوه رابطه حسنه و تعاملات صحيح را بدانند. بيشتر مشكلات بشر حل مي شود، نزاع ها كاهش مي يابد، احتياجات يكديگر بيشتر حل ميشود و استرسهاي اجتماعي بسيار كاهش مي يابد.
اين تحقيق به سؤالاتي چون : مفهوم صله رحم و نقش آن در جوامع مدرن امروزي، جايگاه صله رحم در فرهنگ اسلامي، مصاديق صله رحم در جامعه امروزي، زيانهاي عدم صله رحم در جوامع و انواع ارحام چه كساني هستند؟ پرداخته و به آنها پاسخ ميدهد.
از اين رو نگارنده كوشيده است كه اين رفتار اجتماعي را با توجه به آيات و روايات مورد بررسي و تحليل قرار دهد و بخش اول اين تحقيق در مورد مباني و مفاهيم صله رحم است كه به جايگاه صله رحم نيز ميپردازد.
بخش دوم در مورد مصاديق صله و انواع ارحام بحث مي كند. و بخش سوم به آثار صله رحم و اثرات قطع رحم و آسيبهايي كه از افراط و تفريط ها در روابط خويشاوندي ناشي مي شود و عوامل غفلت زا در مورد صله رحم بحث مي كند و نتيجه اي كه از اين تحقيق حاصل شده اينكه تأثير صله رحم در جوامع، منجر به كاهش تضادهاي اجتماعي و روابط صحيح و بهتر در جامعه شده و بسياري از مشكلات جوامع را حل مي نمايد.
منابع تحقيق از كتب تفسيري ، روايي ، اخلاقي و چند كتاب مستقل در مورد صله رحم از جمله كتاب تحليلي اجتماعي از صله رحم اثر سيد حسين شرف الدين مي باشد. همچنين از مقالات، پايان نامه ها و منابع اينترنتي نيز استفاده شده است. و روش جمع آوري مطالب به صورت كتابخانه اي و تحليلي – توصيفي بوده است.
واژگان كليدي : صله – رحم – صله رحم - تأثيرات اجتماعي بوده است.