صفات متقین از دیدگاه نهج البلاغه
درس اخلاق با موضوع صفات متقین از دیدگاه نهج البلاغه با سخنرانی حجتالاسلام همتیان، معاون تهذیب مرکز مدیریت حوزه علمیه قم در موسسه معصومیه خواهران برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی موسسه آموزش عالی حوزوی معصومیه ( خواهران ) حجت الاسلام و المسلمین همتیان در این جلسه به شرح خطبه متقین از کتاب شریف نهج البلاغه پرداخته و ابراز داشتند: یکی از شیعیان امیر المومنین علی علیه السلام (همام ) از وی در باره صفات متقین سوال نمود، حضرت فرمودند: اتق الله و احسن، پرهیز کار باش و اهل احسان باش. احسان در این جا به این معناست که انسان آن چنان از کرامت روحی برخوردار باشد که در مقابل بدی دیگران خوبی نماید .
وی با اشاره به آیات سوره آل عمران بیان فرمودند : قران کریم وقتی بندگان برجسته خود را معرفی می کند، می فرماید : اینان کسانی هستند که بدی را با خوبی پاسخ می گویند. لذا زمانی که از امام سجاد علیه السلام درباره مکارم اخلاق سوال شد ایشان پاسخ دادند: یکی از مکارم اخلاق این است که اگر کسی بدی نمود، شما خوبی نمایید.
حضرت در ادامه افزوند: هم چنان که در سیره اهل بیت علیهم السلام می بینیم به این مقام فقط صابران و افرادی که از انسانیت بهره خوبی برده باشند خواهند رسید.
استاد در ادامه بیان داشتند که فرمایشات اهل بیت علیهم السلام را نباید در حد اخلاق نظری بدانیم بلکه باید به دنبال کاربردی نمودن آن باشیم و همان طور که همام می خواهد ما نیز در خود مجسم نماییم .
وی در ادامه با اشاره به اهمیت احسان و گذشت گفتند: اگر انسان در محیط خانه در مقابل بدی ها صبور باشد، محیط خانه آرامش پیدا خواهد کرد و در غیر این صورت به جهنمی سوزان تبدیل خواهد شد .
این استاد حوزه با اشاره به ادامه فرمایشات حضرت امیرعلیه السلام در خطبه متقین فرمودند: حضرت در این قسمت به یک اصل کلی و حیاتی و قابل تامل اشاره نمودند که می فرماید : اتقو ا الله و احسن، فان الله مع الذین اتقوا و احسنوا؛ حضرت با این بیان با یکی از آثار تقوا و احسان که معیت خاص الهی می باشد اشاره می نمایند، بدین معنا که خداوند با همه عالم معیت دارد، اما معیت خداوند با متقین یک معیت ویژه خواهد بود.
وی در ادامه با اشاره به سخنان نورانی امیر مومنان که می فرمایند به خدا قسم هیچ کس دل مومنی را شاد نمی کند مگر اینکه رضایت خدای تبارک و تعالی را بدست می آورد، در برابر آن شادی عنایتی را برای او خلق می کند،در آخر فرمودند: لطف ما به مردم باعث دور شدن بلاها و گرفتاریها می شود و در مقابل اگر دل کسی را بشکنیم گرفتار بلا خواهیم شد و آسیب پذیرمی شویم.