تبيين توحيد، توسل و شفاعت از نظر وهابيت و نقد و بررسي آن از ديدگاه اهل تشيع
موضوع
تبيين توحيد، توسل و شفاعت از نظر وهابيت و نقد و بررسي آن از ديدگاه اهل تشيع
استاد راهنما
سرکار خانم منصوره مزرعی فراهانی
استاد داور
حجه الاسلام والمسلمین جناب آقاي دکتر محمد جواد زنجاني طبسی
محقق
مريم شبخوان
چکیده
ابن تیمّیه کسی که افکار وهابیت از او سرچشمه می گیرد. «در حقیقت موسس مذهب وهابیت می باشد. هر چند وهابیان در ظاهر آن را بیان نکرده اند که سرانجام در قلعه ای در شام زندانی شد و در همانجا از بین رفت. و طرح مجدد افکار ابن تیمیه توسط محمد بن عبدالوهاب صورت گرفت. که سرانجام او هم در سال 1206 رخت از جهان بر بست.
شواهد نشان می دهد که عمر « وهابی گری افراطی» به سر آمده و طرفداران خود را به سرعت از دست می دهد زیرا در بطن وهابیت تندرو اصولی نهفته است که قابل بقا و دوام نمی باشد. وهابیان درباره ی مفهوم توحید می گویند: هدف از توحید انحصار عبادت به خدا می باشد. از این رو زیارت قبور و غیر خدا را ندا کردن و اموری از این قبیل را شرک می دانند . وهابیان معتقدند که خداوند مانند انسان است و در این رابطه به حدیثی جعلی از پیامبر استناد می کنند.
موحّد از نظر وهابیان به کسی می گویند که به هیچ یک از انبیاء و اولیاء خدا توسل نکند، به قصد زیارت پیامبر سفر نکند و از او طلب شفاعت نکند وهمچنین به او سوگند یاد نکند.محمد بن عبدالوهاب تعدادی از روایات جسم بودن خدا را آورده و آن ها را صحیح شمرده و ایمان به آن ها را واجب و رد و انکار آن ها را کفر دانسته است. وهابیان اشکالاتی از این قبیل بر توسل گرفته اند: چنین توسلی در میان صحابه نبوده است.
- مخلوقین حقی بر خدا ندارند. – این نوع توسل متضمن دعوت غیر خداست. – توسل، استعانت از غیر خداست. در پاسخ باید گفت که توسل به غیر خدای سبحان، به معنای شریک قرار دادن در افعال خدای متعال نیست بلکه مقصود این است که خدا کارش را انجام دهد و حاجت او را به برکت آنان برآورده سازد.
وهابیان به شفاعت معتقدند اما به این معنی که بنده از خدا درخواست کند که پیامبر (ص) را شفیع او قرار دهد. محمد بن عبدالوهاب همچنین می گوید : « شرک کسانی که از قبور طلب شفاعت می کنند از شرک بت پرستان زمان جاهلیت بدتر است. حضرت آیت الله مکارم شیرازی در توصیه ای دو شانه به علمای حجاز می فرمایند: به همه ی علمی وهابی که خواستار راه اعتدال هستند توصیه می شود که فرصت خوبی را که در این شرایط تاریخی برای بازنگری در اصول وهابیت فراهم شده است، از دست ندهند و شکاف عظیمی را که میان آنها و سایر مسلمین جهان پیدا شده است و دشمن از آن بهره گیری می کند با هوشیاری پر کنند.
همچنین کلید واژه های این تحقیق عبارتند از: «توحید»، «توسل»، «شفاعت»، «وهابیت» و «شیعه».