اگر امر به معروف و نهی از منکر اثر نکند, وظیفه ما چیست؟
حجت الاسلام قرائتي: اولا اگر شخص ديگري با بيان بهتري بگويد اثر ميکند از او بخواهيد که اين کار را انجام دهد، هنگامي که خداوند به حضرت موسي دستور داد نزد فرعون برود و او را ارشاد کند موسي از خداوند خواست که برادرش هارون که بيان بهتري دارد را همراه او بفرستد.( واخي هارون هو افصح مني لسانا فارسله معي)
ثانيا گاهي با يکبار اثر نميکند، اما با تکرار اثر مي کند آن هم با بيانهاي گوناگون .چنانکه چوب سخت با يک ضربه تبر شکسته نميشود تکرار لازم است. قرآن مي فرمايد : ما مطالب خود را در قالب هاي گوناگون بيان کرديم تا شايد اثر کند ( لقد صرفنا في هذا القرآن )
ثالثا ممکن است شيوه ما صحيح نبوده که اثر نکرده است . چون امر به معروف و نهي ازمنکر شرايط واصولي دارد و با هر منکر بايد به گونه اي متناسب برخورد کرد ؛
گاهي گرد و غبار روي لباس شما مي نشيند وگاهي دوده.غبار با ضربه محکمي که بر لباس ميزنيد برطرف مي شود اما اگر همين ضربه را به دوده بزنيد هم دستتان سياه مي شود هم دوده به لباس فرو مي رود برطرف کردن دوده با فوت است ولي برطرف کردن غبار با ضربه. پس هر منکري را بايد به گونه اي خاص برطرف کرد .
چنانچه قرآن مي فرمايد : ( واُتوا البيوت من ابوابها )
يعني هر خانه اي را بايد از راهش وارد شد.
رابعا براي باز داشتن مردم از فساد بايد راه ها ي حلال را به روي آنان باز کرد حضرت لوط عليه السلام هنگامي که ديد مردم به مهمانانش سوء قصد دارند فرمود :من حاضرم دخترانم را به ازدواج شما در بياورم تا شما دست ازمهمانان من برداريد من راه حلال را براي شما باز مي کنم تا شما به گناه گرفتار نشويد( هولاء بناتي هن اطهرلکم فاتقوا الله و لا تخزوني في ضيفي )
تمثيلات حجت الاسلام قرائتي