اول تطهیر بعد تدبیر
آيت الله بهاء الديني(ره):
در ماه مبارك رمضان، علاوه بر كارهاي روزانه، گاهي ساعتي نزد مادرم ميماندم و پس از صرف افطار به ادامه درس و بحث و مطالعه ميپرداختم.شبي دير وقت به خانه برگشتم، به طوري كه يك ساعت بيشتر به اذان صبح نمانده بود. هنگامي كه وارد خانه شدم، مادرم را چنان ناراحت و آشفته خاطر ديدم كه ناگهان به سوي من آمد و گفت: چرا اين قدر دير كردي؟ از ناراحتي و نگراني تا الان نخوابيدهام. بنده با غرور جواني كه داشتم به جاي اظهار محبت و عذرخواهي از ايشان، گفتم: بيخود نخوابيدهايد، ميخواستيد بخوابيد.
چندي نگذشت كه چوب اين برخورد غلط را خوردم. هر چند آن شب در پي كار خوب و پسنديده بودم، ولي به خاطر پايمال كردن حقوق ديگران و اذيت پدر و مادر تنبيه شدم.
كسي كه رئيس و بزرگ خانه است، اگر خود را تطهير كند و به ملكات و حركات الهي آراسته گردد، تمام اهل منزل تطهير ميشوند و اين بهترين روش است. انبياء و اولياء چنين بودند كه اول خود عمل ميكردند، آنگاه به ديگران ميآموختند. مرحله اول اخلاق اسلامي، تهذيب نفس خود است، كه انسان به واسطه آن آتش را از خود دور ميكند. آنگاه نوبت به تدبير منزل ميرسد و مرحله سوم تهذيب، اداره و تطهير جامعه و دور كردن آن از آتش است. انسان كامل كسي است كه اين مرحله را طي كند.
نشریه خانه خوبان