اسلام و سکولاریسم
شورای عالی حوزه علمیه قم
مركز مديريت حوزههاي علميه خواهران
مدرسه علميه معصوميه(س) دفتر تبليغات اسلامي قم
استاد راهنما:
حجۀ الاسلام دکتر غلامرضا بهروزلک
محقق:
وجیهه خوش کلام
چكيده
رساله حاضر با موضوع «اسلام و سكولاريسم» سعي دارد به رابطه ميان دين مبين اسلام و نظريه سكولاريسم بپردازد و به اين سؤال كه، آيا نظريه سكولاريسم در اسلام جايگاهي دارد؟ پاسخ دهد. از لحاظ تاريخي سكولاريسم زاده مسيحيت و غرب است و در واقع واكنشي به عملكرد ناصحيح و غير ديني (دين مسيحيت) ارباب كليسا است. اما آيا ميتوان اسلام را هم با مسيحيت غرب به قياس گذاشت و اتفاقي كه دامان غرب را به خود گرفتار كرد، در اسلام هم انتظار داشت.
در نگاه اول شايد به نظر رسد اين نظريه فلسفي - سياسي چرا نبايد دامنگير اسلام شود؟ ولي روشن است كه حساب دين تحريف يافته مسيحيّت با دين مبين اسلام كه با قدمت 1400 ساله هنوز احدي يافت نشده كه به تحدّي قرآن پاسخ بگويد جداست.
تز سياسي - فلسفي سكولاريسم با پايههاي انسانگرايي و علمگرايي سعي دارد كه دين را يا از صحنه حكومت خارج كند و يا از صحنه امور دنيوي مردم جدا نمايد. امّا آيات نوراني قرآن و روايات معصومين به ارتباط تنگاتنگ و دوسويه دنيا و آخرت نظر دارد و نه تنها امور حكومتي را از نظر دور نكرده؛ بلكه مقام و منزلت انساني را محدود به پرداختن به هوا و هوسهاي زودگذر نميداند و انسان را از طريق عقل، كه همانا رسول باطني و حاضر نزد هر شخص منصف است، به كمال نهايي و سرمنزل مقصود راهنمايي ميكند.
واژههاي كليدي:
قران، اسلام، سنت، سكولاريسم، سكولاريزاسيون، اومانيسم و عقلگرايي.