تكنولوژى اطلاعات (IT) را دريابيم
پس از آن كه ابزار و ماشين آلات دوران صنعتى به مدد ماهيچهها آمدند دوران صنعتى در زندگى بشر پديدار شد . در اين ميان گسترش تكنولوژى و پيشرفت علوم به مرحلهاى رسيد كه دوران فرا صنعتى (دوران مجازى) فرا رسيد و دستيافتههاى علمى اين بار به مدد ذهن بشر و بهرهبرى هوشى آن مورد توجه قرار داد .
به عنوان مثال: مؤسسههايى كه از ابزار دوران فرا صنعتى بهره مىبرند، پيشتازان مديريت نوين آينده در جهان هستند . زيرا در دوران فرا صنعتى اصل بر دانش است و ماهيت اطلاعات، متبادله در شبكه، همان دانشى است كه افكار فرد دانشمدار ( Knowledge Sharing) را دائما با به كارگيرى همه ابعاد و جوانب آن در تعامل با يكديگر قرار مىدهد . در نتيجه برقرارى اين تعامل، فناورى به وجود آمده است كه مىتواند دانش مرتبط با پديد آورندگان، مصرف كنندگان و وضعيت كمى و كيفى محصولات و خدمات را در آن گردآورى و تدوين نمود . پس ستون فقرات و خميرمايه تكنولوژى پايهاى در اين عصر بر مبناى (Information communication Technology) يا ناميده شده است . لذا لازمه بهرهگيرى از اين تكنولوژى تلاش شبانه روزى براى فراگيرى اين فناورى است .
جالب استبدانيد كه متخصصين اين امر با بهرهگيرى از روزمرگى زندگى بشر و شناخت نيازها، ضرورتها، ظرفيتها و ظرافتهاى آن پس از پردازش اين مؤلفهها به ايجاد زندگى روزآمد با استفاده از ابزارها و وسايل اين تكنولوژى همت گماشت كه اساس آن صرفه جويى در زمان و هزينهها و دستيابى سريع و بدون دغدغه به نيازهاى زندگى است . به عنوان مثال: بارها در زندگى خود پيش آمده است كه براى حل مشكلات و مسائل خود به كتابى يا متخصصى مراجعه كرده اما با ظهور اين تكنولوژى مىتوان مشكلات زندگى را شخصا حل نمود . به خاطر همين است كه با اطمينان كامل مىتوان گفت كه هيچ يك از دستساختههاى بشرى به اندازه تكنولوژى اطلاعات در زندگى انسانها تاثير گذار نبوده است .
در جهان امروز كسانى كه به عرصه فناورى و تكنولوژى قدم مىگذارند در حقيقت در دنياى متفاوت باديگران زندگى مىكنند، اينان با رقابت فشرده جهانى و دستيابى به دانش و آگاهى، براى ديگران حق انتخاب قائلند و با نگرشى عميق جهت داشتن زندگى هوشمند در استفاده از يافتههاى هوشمندانه در تكاپو و تلاشند . افراد اين جامعه مرزبندى بينالمللى را نمىشناسند و در حصار جغرافيايى محدود نمىشوند . زيرا با فشار دادن يك كليد (Enter) به وسيله يك انگشت از كشورى به كشورى ديگر و از قارهاى به قارهاى ديگر بدون تغيير مكان و با سرعت هر چه تمام گشت و گذار مىكنند و بالاخره آفتاب در اين سرزمين غروب نمىكند .
اما واقعا تكنولوژى اطلاعات را چگونه مىتوان تعريف كرد؟
فناورى اطلاعات را مىتوان نقطه همگرايى الكترونيك و پردازش اطلاعات دانست . اين همگرايى دو سويه، ابزارهاى جديدى را براى گردآورى، ذخيره سازى، پردازش، سازماندهى، انتقال و نمايش اطلاعات در اختيار انسان قرار مىدهد . تكوين و توسعه ابزارهاى هر چه كارآمدتر، بخش فناورى اطلاعات را دستخوش دگرگونيهاى عميق مىسازد . فناورى اطلاعات كامپيوتر را به عنوان ابزارى ساده و قابل درك براى تمامى افراد مطرح كرده و از انحصار متخصصان خارج نمود .
فناورى اطلاعات اينترنت را به عنوان ادبيات دنياى الكترونيك به عنوان يك ابزار ارتباطى ساده به جهان به معنى ديگر به جامعهاى تبديل كرد كه در آن افراد ساعات زيادى از عمر خود را در آن مىگذرانند، در آن تفريح مىكنند . مشغول به كارند، ياد مىگيرند، اخبار را مىشنوند و مىبينند، تحقيق و پژوهش مىكنند، كارهاى مالى و بانكى خود را انجام مىدهند، محصولات و خدمات مؤسسات و شركتها را ديدار مىكنند و . . .
پيشرفتهاى حاصل در زمينه فناورى اطلاعات را مىتوان، بىشك ناشى از پيشرفت اخير دانش ميكروالكترونيك دانست . زيرا نتايج دقيق علمى و تكنولوژى به دست آمده درعرصه ترانزيستورها، نيمه هاديها و مدارهاى يكپارچه چنان بوده است كه امروزه تمامى شاخههاى اقتصادى را تحت تاثير خود دارند .
پيشرفتحاصله در اين فناورى باعثبهبود بخشيدن زياد عملكرد فنى در صنعت الكترونيك و ديگر شاخهها شده است . با مطرح شدن نظريه فناورى اطلاعات در اواخر دهه 1980، شبكه اينترنت جهانى متشكل از كامپيوتر و فناورىهاى ارتباطى مربوط به آن، ابزارى مناسب براى گسترش فناورى اطلاعات شناخته شده است . در حجم عظيمى از كامپيوترهاى شخصى بشر، اطلاعات بشر وجود دارد حتى به بيان ديگر در شبكههاى محلى، بدين وسيله تكنولوژى اطلاعات با پتانسيل زيادى در جهان توسعه يافته است . پس به يادگيرى اين فناورى جهت ورود به سرزمين تكنولوژى اطلاعات بايد كوشا باشيم چون كه بدون كاربرد معقول فناورى، فناوريهاى اطلاعاتى، فعاليتها تقريبا بىفايده و بىنتيجه خواهد بود .
سيد شهاب طباطبايى آرانى/مهندسى علوم كامپيوترى