نیازهای نوجوان(2)
3. نياز به ارتباط با جنس مخالف
یکی از تمایلات نوظهور در دوران نوجوانی، تمایل به ارتباط گرفتن با جنس مخالف است. نوجوان به مقتضای تغییرات فیزیکی و روانی جدیدش، به شدت نیاز به جنس مخالف را در خود احساس میکند تا در سایه این ارتباط به آرامش برسد. از این رو مسئله دوستی با جنس مخالف، مشکلی است که بسیاری از نوجوانان و خانوادههای آنان را دچار مشکلاتی کرده است. تنها شکل صحیح این ارتباط در آموزههای اسلامی، ازدواج است که نوجوان تا رسیدن به این مرحله فرسنگها فاصله دارد. از این رو، ضمن پذیرش این نیاز طبیعی نوجوان، باید او را در مهار و مدیریت این احساس یاری نمود. این وضعیت در پسران و دختران شکلهای متفاوتی دارد. هدف دختران از این گونه ارتباطات، تأمین نیازهای روانی و هدف عمده پسران از ارتباط با جنس مخالف، تامین نیازهای جنسی و بدنی و نیاز اثبات توانمندی در مسیر برقراری این ارتباط است. یکی از شیوههای قابل اجرا برای مبلغان، دادن آگاهیهای لازم از آسیبهای فراروی این گونه ارتباطات به دو گروه جنسیتی است. آسیبهایی که دختران در این گونه ارتباطات میبینند به طور خلاصه چنین است:
گی عاطفی و ناتوانی در فراموش کردن این مسئله سبب میشود تا دختران نوجوان در معرض آسیبهای اخلاقی و روانشناختی خطرناکی چون فرار از خانه، افسردگی و اضطراب دائم قرار گیرند.
2. به خطر افتادن موقعیت اجتماعی و خانوادگی دختران نیز مسئلهای است که گاهی باعث میشود دختر با بدنام شدن در فامیل از نعمت یک ازدواج تا سالهای طولانی بعد محروم شود.
3. افت تحصیلی به دلیل از دست دادن تمرکز و فشارهای ذهنی ناشی از این ارتباط نیز بسیار آشکار است.
4. احتمال بازیچه شدن در این ارتباط وجود دارد. در اکثر موارد پسران همزمان با چند نفر در ارتباط هستند و از این راه به یک سرگرمی ناجوانمردانه و به دور از انسانیت مشغول میشوند و با سوءاستفاده از سادگی و صداقت بیش از حد برخی از دختران به اهداف شوم خود میرسند.
5. ارتباطات مبتنی بر دوستی از هیچ ضریب اطمینانی برخوردار نیست؛ زیرا مسئلهای است که بر کتمان و بیاطلاعی خانوادهها پایهگذاری شده و به راحتی قابل از دست رفتن است.
6. این گونه ارتباطات در دورهای که نوجوان سرشار از انگیزه و توان برای طراحی اهداف آینده است، باعث میشود تا فرد دچار مسائل حاشیهای پرهزینهای شود و به مرور زمان از اهداف بلند خود فاصله گرفته و دچار ناامیدی و ناتوانی در این مسیر گردد.
7. خطرات جسمی و روانی ناشی از سوءاستفادهها در این گونه ارتباطات بسیار بالاست که تجارب مبتلایان و آسیبدیدگان این روابط خود گویای مطلب و مایه عبرت برای دیگر دختران میباشد.
در جلسات و حلقات انس ویژه پسران نیز، بعد از شنیدن دیدگاههای موافق و مخالف، میتوان آسیبهای عمده و مهم این روابط را این گونه فهرست کرد:
1. اگر هدف نوجوان تأمین نیازهای جسمی و روحی است، این روش کاملا بینتیجه بوده و با مخالفت خانوادهها همه کاخهای رؤیایی فرو میریزند.
2. رابطه با جنس مخالف بدون رعایت حریمهای شرعی و محرمیت، سبب بروز احساس گناه و نگرانیهای ناشی از فاش شدن این روابط میگردد.
3. تأثیر منفی ارتباط با جنس مخالف بر پیشرفتهای علمی و اجتماعی نوجوان، نیز مسئله دیگری است که قابل توجه است.
4. تغییرات فراوان و تفاوتهای پیشرویی که ممکن است مانع رسیدن این دو به هم شوند، مانند مخالفتهای جدی و موانعی که از طرف خانوادهها برای ادامه این ارتباطات رخ میدهد، احساس شکست و ناکامی و به دنبال آن رفتارهای عصبی ناشی از نرسیدن به هدف و دیگر مشکلاتی که میطلبد تا نوجوان نسبت به اصل ارتباط تجدید نظر کرده و خود را از افتادن در این بازی خطرناک حفظ نماید.
5. نوجوان به جای افتادن در دام ارتباط و نیز بازی با احساسات و آینده یک دختر جوان، بهتر است گامهای لازم برای ازدواج بهنگام را طراحی کرده و خود را برای رسیدن به اهداف و نیازهایش آماده سازد.
میتوان به نوجوان پیشنهاد کرد تا دوستیهای هدفمند و با برنامهای را در قالب کارهای گروهی با دوستان همجنس خود برقرار نماید و بخشی از نیاز به دوستی را در مسیر پیشرفت خود تعریف کند.
ابراهیم اخوی- مشاور
ادامه دارد…